torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lång väntan på hus-pengarna

Publicerad: 28 januari 2010, 12:51

Ovanligt många ansöker just nu om hus-avdrag hos Skatteverket. Den stora anstormningen gör att många företagare riskerar att få vänta längre än de utlovade tio dagarna innan pengarna kommer.

Ämnen i artikeln:

Småföretag

AB

Anna Blomén


Skatteavdraget för rot- och hushållsnära tjänster, det så kallade hus-avdraget, har blivit en succé. Kring jul och nyår fick Skatteverket in omkring 6000 ansökningar per dag. Anstormningen gör att företag riskerar att få vänta på sina utbetalningar i mer än tio dagar.

Om ansökningarna dessutom är felaktigt ifyllda blir väntetiden ännu längre.

– Vi har fördubblat antalet handläggare som tar emot och registrerar ansökningarna, men innan vi har hunnit ifatt så kan vi inte garantera att alla företag får sina pengar inom tio dagar, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Sedan den nya fakturamodellen för husavdrag infördes den 1 juli 2009 har Skatteverket sammanlagt tagit emot 250 000 ansökningar från fler än 50 000 företag. Över 4,8 miljarder kronor i husavdrag har betalats ut.

­– Det är många företag som ringer till oss och frågar när deras pengar kommer. Tyvärr kan vi inte svara på det, men så fort deras ärende är handlagt skickar vi ett besked med post om att pengarna är på väg, säger Pia Blank Thörnroos.

Det snabbaste sättet att få pengar från Skatteverket är att ansöka via Internet. Det minskar också risken för felaktigt ifylld information. För att använda tjänsten krävs att företagets firmatecknare loggar in med e-legitimation.

Från den 1 januari 2010 går det endast att få husavdrag genom den så kallade fakturamodellen där företaget som utför husarbetet ansöker till Skatteverket.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera