torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kyrkans portfölj investerar i krig och alkohol

Publicerad: 3 april 2008, 10:38

Bolag som distribuerar tobak och porr finns inte i Svenska kyrkans aktieportfölj. Däremot finns placeringar i bolag som tjänar pengar på krig och alkohol, visar en genomgång som Kyrkans Tidning har gjort.


MA

Magnus Alfredsson


Och energibolag finns det gott om i portföljen, som med framställning av olja, gas och kol är pådrivande bakom växthuseffekten. Enligt tidningen handlar det om ett dussin ”oljebolag”, aktier värda omkring 200 miljoner kronor.

Tio av dem ratas bland annat av KPA Pension, de kommun- och landstingsanställdas pensionsbolag, som ställer krav vad gäller energibolagens satsningar på ny miljöteknik. Fem av de berörda bolagen hanterar även uran, med kopplingar till både vapen- och kärnkraftsindustrin.

Ärkebiskop Anders Wejryd säger till tidningen att Svenska kyrkan seriöst försöker ta ansvar när man väljer hur man placerar.

– Samtidigt ska pengar finnas till verksamheten, de får inte smälta bort, tillägger han.

Ambitionen är att påverka företag inom tveksamma sektorer genom att vara ägare, resonerar han vidare.

Vad gäller aktier i vapenindustrin säger Svenska kyrkans finanschef Anders Thorendal att han inte ser några hinder så länge berörda bolag inte bryter mot folkrättsliga regler om inhumana vapen och följer EU:s uppförandekod för vapenexport.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera