lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kursslakt i Metro

Publicerad: 20 april 2009, 11:10

Dagens rapport från Metro var ingen trevlig läsning. Förlusten ökar, bolaget är redo för rejäla kostnadsminskningar och dessutom har en potentiell köpare dragit sig ur. Aktien störtdyker på börsen.

Ämnen i artikeln:

Metro

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Förlusten ökar, intäkterna faller kraftigt och utsikterna är dystra. Diskussionerna med en potentiell budgivare har avbrutits.

Beska besked från Metro fick bolagets aktie att rasa på måndagsmorgonen.

De gratistidningar som Metro ger ut kostar bolaget allt mer pengar.

Förlusten före skatt uppgick under första kvartalet till 15 miljoner euro, cirka 166 miljoner kronor, jämfört med 6,4 miljoner euro motsvarande period 2008.

Intäkterna dök med 24 procent till 73,4 miljoner euro. Och ingen ljusning är i sikte på annonsmarknaden, enligt Metro. April månads försäljning väntas bli 15–20 procent lägre än i fjol.

För att möta nedgången har Metro sänkt sina rörelsekostnader rejält. Under första kvartalet var kostnaderna 14 procent lägre än ett år tidigare. Under andra kvartalet får de senast genomförda besparingarna full effekt. Och om det visar sig nödvändigt är Metro redo att vidta ytterligare åtgärder under resten av 2009 och kommande år, enligt delårsrapporten.

Rapporten kom som en kalldusch för investerarna och under den inledande handeln på Stockholmsbörsen föll Metros aktiekurs med över 40 procent.

Till raset bidrog även det besked som föregick delårsrapporten: Metro och huvudägaren Kinnevik har avbrutit diskussionerna med en potentiell köpare, eftersom denne inte kunnat presentera ”ett fullt finansierat bud”. Metrostyrelsen går nu vidare med den tidigare aviserade nyemissionen.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera