söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kursfall hotar i Hennes & Mauritz

Publicerad: 29 september 2016, 07:59

Foto: Hasse Holmberg/TT

Fredagens delårsrapport från Hennes & Mauritz hotar att bli ett sänke för aktien. Det främsta skälet kan bli svag försäljning i september som också brukar rapporteras efter att månaden varit betydligt varmare än normalt.


MA

Magnus Alfredsson


Aktien i Hennes & Mauritz har inte varit något glädjeämne senaste 20 månaderna. Från toppkursen vintern 2015 på över 360 kr är fallet nästan 30 procent exklusive utdelningar och aktien nådde en bottenkurs i år, precis efter brexit, på cirka 236 kr.

Nuvarande kurs är någon tia över, men aktiemarknaden är orolig inför fredagens delårsrapport som hotar bli svag. Försäljningen har varit ensiffrig under sommaren och resultatet tyngs av bolagets stora satsningar på att öppna nya butiker och onlinemarknader. Därför har marknaden sänkt förväntningarna på rörelseresultatet från 6,9 miljarder till 6,2 miljarder under sommaren.

Vd Karl-Johan Persson har tidigare sagt att andra halvåret borde bli bättre än det första, men det finns skäl att tvivla på det när man ser försäljningsutvecklingen. Senast när bolaget rapporterade statistiken för augusti var den 7 procent där den andra halvan av månaden var klart sämre än väntat på grund av det varma vädret.

Och höstkollektionerna lär inte ha sålt särskilt bra i september heller med tanke på att sommaren har fortsatt i såväl Sverige som i Tyskland som tillhör Hennes & Mauritz stora marknader. Nyhetsbyrån Direkt rapporterar om att klädhandeln under de två senaste veckorna i Tyskland har backat med 22 respektive 12 procent.

Svag försäljning innebär ett ökat behov av att rea ut mängder av kläder, vilket kommer slå mot resultatet. Det kommer framför allt att visa sig under det fjärde kvartalet, men aktiemarknaden kommer ta höjd för det redan nu, vilket ytterligare kan pressa ned kursen. Enligt SME Direkts sammanställning väntas försäljningsutvecklingen vara 3,6 procent i september, men det finns analytiker som tror att försäljningen varit negativ mot föregående år.

Mot detta pessimistiska scenario i närtid står H&M:s fortsatt starka expansion där bolaget fortsätter att öppna nya marknader för såväl butiker som online. Detta bör medföra ökad tillväxt på sikt – och därmed skulle aktien kunna göra comeback. Så för den som tror på bolagets framtid på lite längre sikt kan dagens problem vara ett lämpligt tillfälle till bottenfiske.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera