söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot Riksbanken- borde agerat snabbare

Publicerad: 9 juni 2008, 07:48

Riksbanken har lyckats väl med sina prognoser om den stigande inflationstrenden. Däremot missade de att inflationen började stiga väldigt snabbt i slutet av 2007. Såhär i efterhand är det lätt att säga att Riksbanken borde ha höjt reporäntan snabbare, framför allt redan under 2006, enligt Finansutskottet.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


Finansutskottet har gjort en grundläggande bedömning av Riksbanken under perioden 2005-2007 och kommit fram till att den fört en väl avvägd penningpolitik. Inflationen har varit låg under perioden och legat under inflationsmålet, dock inom det så kallade toleransintervallet. Den låga inflationen till trots har tillväxten i den svenska ekonomin varit relativt hög.

Under den bedömda perioden, har inflationen stigit successivt och Riksbankens prognoser har klarat av att förutse detta.

Däremot missade Riksbanken att fånga upp den snabbt stigande inflationen i slutet av 2007 i sina prognoser. De borde höjt reporäntan snabbare. Faktiskt redan under 2006, för att motverka den snabbt stigande inflationstakten under 2007.

Utskottet anser att det finns ett behov av regelbundna utvärderingar. Externa experter har fått i uppdrag att utvärdera den svenska penningpolitiken vart fjärde år. Den första utvärderingen beräknas vara klar hösten 2011.

I det stora hela kan Riksbanken känna sig nöjd. Den har enligt utskottet en position som en av de bästa centralbankerna i världen.

SARA LEIJONHUFVUD, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera