tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krissamtal om amerikansk budget

Publicerad: 11 juli 2011, 06:17

President Barack Obama höll krissamtal om budgeten med ledare från båda kongresspartierna i Vita huset i går kväll. Samtalen bröts snabbt och ska återupptas under måndagen.

Ämnen i artikeln:

Barack Obama

ME

Magnus Eriksson


President Barack Obama höll krissamtal om budgeten med ledare från båda kongresspartierna i Vita huset på söndagskvällen. Samtalen bröts efter mindre än en och en halv timme för att återupptas under måndagen.

Obama hoppas kunna förhandla fram enighet om hur USA:s enorma budgetunderskott ska tämjas.

Republikanerna, med majoritet i representanthuset, kräver hårdare nedskärningar än Obamas partikamrater, Demokraterna, och säger tvärt nej till skattehöjningar.

En frist för budgeten går ut den 2 augusti. Finansdepartementet har varnat för att dess lånemöjligheter då slår i taket med den nuvarande utgiftstakten. Det innebär att den federala regeringen måste ställa in sina betalningar denna dag.

USA riskerar därmed att åter sjunka ner i en lågkonjunktur utan att ha hunnit hämta sig riktigt från den senaste.

Kongressen har tidigare beslutat att de samlade lånen inte får överstiga 14,3 biljoner dollar, omkring 92 biljoner kronor.

Republikanerna kräver en lägre ambition för att sänka budgetunderskottet, från fyra biljoner dollar till två biljoner.

De hittills misslyckade försöken att tackla USA:s väldiga underskott har väckt internationell oro, Internationella valutafonden IMF:s nya chef Christine Lagarde varnade på söndagen för att ett misslyckande skadar världen ekonomiska stabiliteten och hon uppmanade USA:s politiker att finna en kompromiss.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera