tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krav på krafttag mot aktiebluffar

Publicerad: 6 december 2011, 11:03

Polisen måste ta krafttag mot de investeringsbedrägerier som tros leda till att miljardbelopp varje år förs ut ur Sverige. Det anser Aktiespararnas vd Günther Mårder, som vill se mer resurser till bekämpningen och en central hantering av aktiebluffarna.

Ämnen i artikeln:

AktiespararnaGünther MårderBedrägeri

TT


”Det är uppenbart att det finns en resursbrist”, säger Mårder, som själv drabbas av bedrägeriförsök ett par gånger i månaden.

Finansinspektionens varningslista över firmor som misstänks ägna sig åt investeringsbedrägerier växer i rekordfart _ uppemot 800 företagsnamn har tillkommit hittills under 2011. Listan omfattar nu cirka 3 400 misstänkta bluffbolag, varav åtminstone 1000 är eller har varit verksamma i Sverige.

Anmälningarna om investeringsbedrägerier hanteras ute på polismyndigheterna i landet, men enligt uppgifter från både offer och personer inom rättsväsendet så avskrivs de regelmässigt. På länskriminalen i Stockholm sitter en person som ensam ansvarig för nationell samordning av ärendena.

”Det kan inte räcka. Om man mäter omfattningen av brott i det här fallet, och tittar på tillgängliga resurser så är det nog svårt att hitta en större obalans”, säger Günther Mårder.

Rikspolisstyrelsen har under lång tid grunnat på hur bekämpningen av aktiebluffarna ska kunna bli mer effektiv, än så länge utan resultat.

”Det visar att det här inte ligger högt upp på prioriteringsordningen. Och det är synd, med tanke på att det är så pass många personer som drabbas och att det handlar om så stora belopp”, säger Mårder.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera