torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kortare köer till a-kassan

Publicerad: 27 januari 2010, 14:26

Väntetiderna för att få ut sin a-kassa minskar något. Men fortfarande är väntan lång för många – i värsta fall mer än ett halvår.

Ämnen i artikeln:

A-kassa

AB

Anna Blomén


När det gäller den inkomstrelaterad arbetslöshetsersättningen får varannan arbetslös vänta mer än åtta veckor på ersättning enligt statistik för december månad. Var fjärde får vänta i mer än tolv veckor.

Men skillnaderna mellan olika a-kassor är stora. Varannan arbetslös lärare får till exempel vänta mer än 16 veckor på ersättning från Lärarnas a-kassa. Var fjärde får vänta mer än 18 veckor på ersättning. Snabbast är Ledarnas a-kassa som klarar av hälften av ärendena på fyra veckor.

Arbetslösa som endast har rätt till grundbeloppet får generellt sätt vänta längre på pengarna. Hälften av ärendena klaras av på 14 veckor medan en fjärdedel får vänta mer än 21 veckor på ersättning. Lång tid kan tyckas men det är ändå en minskning jämfört med månaden innan.

Skillnaderna mellan de olika a-kassorna är ännu större när det gäller utbetalning av grundbeloppet. En fjärdedel av de arbetslösa som begär grundersättning från Byggnads a-kassa får vänta mer än 31 veckor. För IF-metalls a-kassa är samma siffra 28 veckor.

Snabbast när det gäller utbetalning av grundbeloppet är Transportarbetarnas a-kassa. Där får hälften av de arbetslösa ut grundersättning inom tio veckor. En fjärdedel får dock vänta mer än 14 veckor.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera