söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Köp Biovitrum efter ras

Publicerad: 15 december 2008, 07:00

Det finns anledning att se närmare på Biovitrum som efter ett stort kursras i år ser intressant ut. Stabila finanser tillsammans med en bra forskningsportfölj är en bra kombination.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Biotekniksektorn har för många småsparare antingen varit himmel eller helvete sedan denna typ av bolag gjorde entré på börsen. I perioder har vi haft sk bioteknikrace på börsen när många aktier i sektorn gått mycket starkt under kort tid. Men lika ofta om inte fler gången har aktierna fallit ordentligt eftersom bolagen haft svårt att uppfylla de förväntningar som funnits på framgångar.

Problemet är många gånger att bolagen saknat intäkter för att finansiera sin forskning och därmed tvingats be aktieägarna om mer pengar i nyemissioner alternativt ta in nya partners. Detta är till nackdel för kursutvecklingen.

I Biovitrum har man dock löst detta genom att också vara en läkemedelskoncern. Genom köp och inlicensiering av läkemedel får bolaget löpande intäkter – nyligen köptes tre läkemedel av Amgen för ca 1 miljard. Bolaget ska också ändra sin forskningsinriktning mot specialistvårdsläkemedel – något som ska sänka forskningskostnaderna.

Risken i Biovitrum är förstås att forskningsportföljen blir en besvikelse – något som för en lekman är svårt att bedöma. Men det är samma sak i alla läkemedelskoncerner och i Biovitrums fall behöver alltså inte misslyckanden behöva leda till ekonomisk kris.

Privata Affärer menar att Biovitrum är det stabilaste bilteknikbolaget på börsen och kan vara värd en peng för den som vill ha en exponering mot sektorn. Efter årets ras med drygt 40 procent är också värderingen låg relativt de långsiktiga vinstmöjligheterna.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera