tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konkurserna ökar

Publicerad: 6 maj 2013, 06:18

Antalet företag som gick i konkurs ökade med hela 16 procent under april månad jämfört med samma månad i fjol. Störst är ökningen inom privata tjänster, byggindustrin och information och kommunikation.

Ämnen i artikeln:

Roland SighbladUCKonkurser

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


I april gick 633 svenska företag i konkurs, visar statistik från UC. Det motsvarar en ökning på 16 procent jämfört med samma månad i fjol.

Värst är läget för privata tjänsteföretag och bland företag som ägnar sig åt information och kommunikation samt bevakning, fastighetstjänster och kontorstjänster.

Även byggsektorn har det tufft. Konkursökningstakten har visserligen minskat under april, men sett till årets första fyra månader har konkurserna i sektorn ökat med hela 28 procent.

– Inom byggindustrin uppges byggandet minska påtagligt samtidigt som anbudspriserna sjunker. Orderstocken upplevs som alldeles för liten och problemen med den minskade efterfrågan har medfört att antalet anställda inom branschen minskar. Samtidigt förväntas nedgången i byggandet avstanna och orderstocken tros till viss del växa framöver, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Men även om trenden med allt fler konkurser är oroande så finns det ljuspunkter.

– Trots de orosmoln som påverkar utsikterna för svensk ekonomi, och då inte minst den osäkra situationen i euroområdet, är hushållen nu mer optimistiska än tidigare. Det i kombination med ett högt sparande, ett lågt pristryck och en uppdämd efterfrågan torde på lite sikt kunna stimulera köplusten så att hushållen blir den motor som får ekonomin att vända uppåt igen, säger Roland Sigbladh.

Han påpekar också att många konkurser också beror på överetablering i många branscher.

– Osäkerhetsfaktorerna till trots ska vi ha i åtanke att de allra flesta svenska företag har god betalnings- och överlevnadsförmåga samt en hög kreditvärdighet. Dessutom har vi haft en stor ökning av antalet verksamma företag inom svenskt näringsliv under 2000-talet, så det är ofrånkomligt med en överetablering inom vissa branscher och en viss utslagning i samband med en försämrad konjunktur, säger Roland Sigbladh.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera