lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konkurserna fortsätter öka

Publicerad: 6 augusti 2009, 10:49

Företagskonkurserna ökade även i juli, men ökningstakten minskade kraftigt och stannade vid 38 procent jämfört med 62 procent i juni.

Ämnen i artikeln:

Småföretag

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Det skriver UC i ett pressmeddelande. Under juli gick 480 företag i konkurs. Under månaden innan var det 672 stycken konkurser.

UC uppger att många företag är fortsatt pressade av den minskade efterfrågan som lågkonjunkturen för med sig. Tendenserna till överetablering finns också kvar i flera branscher och regioner, samtidigt som många företagare kämpar för att rädda sina företag. Många företag har dock fått en bättre orderingång under den senaste månaden.

I juli ökade konkurserna främst bland tillverkningsföretag, transportföretag och tjänsteföretag.

– Dessa tre branscher har en tydlig koppling till den svaga konjunkturen och den minskade efterfrågan från exempelvis fordonsindustrin och större industriföretag. Många företagsledare kämpar för att klara den besvärliga situationen samtidigt som vissa företag inte klarar att minska sina kostnader eller hitta nya kunder tillräckligt snabbt, något som ofta resulterar i konkurs, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Konkurserna inom detaljhandeln uppgick i juli månad till 60 stycken, en ökning med endast 9 procent jämfört med samma månad föregående år. På senare tid har det kommit flera optimistiska rapporter om branschens positiva utveckling, vilket även påverkar antalet företag som överlever.

Konkurserna fortsatte samtidigt att öka i storlänen. Stockholms län noterade en ökning med 53 procent i juli, jämfört med samma månad ifjol, medan Västra Götaland noterade en ökning på 24 procent. Skåne län hade den värsta utvecklingen, en ökning med 97 procent jämfört med juli ifjol. UC:s prognos om en 40-procentig ökning i konkurserna under helåret 2009 ligger fast.

Nyhetsbyrån SIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera