Nyheter
Kommentar: Potential kvar i bankaktier
Publicerad: 19 december 2016, 12:07
Foto: istockphoto
De svenska storbankerna har gått som tåget sista tiden och lämnat sina konkurrenter bland nischbankerna långt bakom sig. Men haussen behöver inte vara slut – mycket talar för att nästa år blir ett bra bankår där vinsterna stiger ordentligt.
MA
Magnus Alfredsson
Det har varit en total omsvängning under 2016 när bankaktier gått från att vara sänken i portföljerna till att vara favoriter under hösten. Kursökningen från i somras är remarkabel där Nordea ligger främst med en ökning med hela 54 procent från bottennivån.
En stor del av förklaringen till investerarnas uppvaknande intresse är att sektorn helt enkelt var översåld mot bakgrund av minusräntan som pressade räntenettot plus Brexit, problem för flera banker i Europa med mera.
Men när långräntorna började gå upp under hösten har marknaden i stället börjat inteckna den förbättring som detta med tiden bör medföra för räntenettona. Där finns det klara samband historiskt och det finns ingenting som talar för att det skulle vara någon skillnad den här gången.
Marknadens oro för att bankerna ska pressas av ökade kapitalkrav har också minskat. Vinstförmågan är hög, kapital har samlats på hög i bankerna och deras möjligheter att ge en bra utdelning ser inte ut att vara hotad i framtiden. Direktavkastningen ligger nu mellan 4,5-6,5 procent för 2016.
Utöver räntenettot ser det också bra ut på provisionssidan. Bankernas fonder samlar allt större kapital – inte minst på grund av börsuppgången både i Sverige och utomlands, vilket ökar intäkterna från fondverksamheten.
Dessutom ser det goda noteringsklimatet ut att fortsätta in i 2017 – och det innebär ett tredje gott år i rad sedan starten på introduktionsrallyt i slutet av 2013.
Framtiden ser alltså ljus ut för bankaktier på kort sikt även om det stora klippet som gjordes under hösten inte kommer upprepas det närmaste året.
Men däremot finns det goda möjligheter till fortsatta uppgångar. Bland bankanalytiker har Nordea varit något av en favorit, men såväl SEB som Swedbank är utmanare på kungatronen.
Framför allt Swedbank har efter vd-bytet imponerat med sina starka delårsrapporter och nye vd:n Birgitte Bonnesen verkar ha tagit ett fast grepp om Swedbank. I tidigare direktörers händer var det egna fastighetsaffärer och dåligt kundförtroende som var i fokus – nu verkar Swedbank vara på helt rätt spår igen.