söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommentar: Ljuspunkten som lyfter Elekta

Publicerad: 1 mars 2017, 11:59

Foto: Elekta

Perioden november-januari var ingen höjdare för Elekta där både omsättning och resultat var sämre än väntat. Men den starka orderingången plus vd:s Richard Hausmanns optimism framöver får ändå aktien att lyfta.


MA

Magnus Alfredsson


Elekta är en aktie som lockat många småsparare genom åren, men tyvärr har bolaget inte motsvarat förväntningarna. Besvikelserna har varit fler än framgångarna när det blivit rapportdags och de blankare som över tid tagit position i bolaget har tjänat bra med pengar.

Men sedan bottennivån strax över 50 kr i början av 2015 har aktien rekylerat kraftigt upp i förhoppning om att botten har passerats och att bolaget har vänt utvecklingen. Men rapporten för bolagets andra kvartal under det delade räkenskapsåret 2016/2017 i december var direkt dålig – och därför var det spännande att se om Elekta har lyckats vända trenden till det tredje kvartalet.

Och rapporten visar en mycket splittrad bild av utvecklingen där de historiska siffrorna för omsättningen och inte minst vinsten var klart sämre än väntat – en miss för resultatet på ca 100 miljoner ‘är en rejäl avvikelse som i nästan vilket fall som helst skulle innebära minst ett par procents nedgång för kursen.

Men Elekta är inte vilket företag som helst – marknaden är medveten om att svängningarna mellan kvartalen kan vara mycket stor. Företaget menar också att avvikelsen beror till hälften på en sämre valutasituation och hälften på att vissa intäkter skjutits till bolagets fjärde kvartal. Och uppenbarligen tar marknaden fasta på andra saker eftersom aktien visar en uppgång med ca tre procent vid lunchtid som sannolikt i huvudsak beror på att orderingången under senaste tre månaderna är så pass positiv.

För en orderingång som överträffar prognoserna med över 20 procent och landar på 3 653 miljoner innebär att både företaget och marknaden ser framför sig att resten av 2017 kommer att visa på mer positiva siffror.

Framförallt är det viktigt att Elektas flaggskeppsprodukt Atlantic som är ett ny strålbehandlingssystem nu fått sammanlagt tolv beställningar, vilket visar att det finns en efterfrågan och att ett godkännande för produkten under året kan följas av fler beställningar. Enligt Richard Hausmann är det rimligt att tro att Atlantic kommer inbringa 8-10 miljoner dollar per styck, vilket visar vilken effekt Atlantic kan få på omsättning och vinst framöver.

För aktieägarna är dock Elekta fortfarande att betrakta som högrisk med sin volatila kurshistorik, men den fina orderingången är åtminstone ett kvitto på att bolaget kan ha passerat botten och är på väg upp igen. Skulle nästa rapport visa att denna trend står sig är det inte alls omöjligt att vi kommer få se Elekta noteras över hundralappen igen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera