onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommentar: Kycklingbolaget lyfter igen

Publicerad: 11 maj 2017, 11:03

Foto: Anna K. Eriksson/TT

Scandi Standard är fortfarande drabbad av fågelinfluensan och första kvartalet visar ett klart lägre resultat än förra året. Men det finns en rad positiva punkter i rapporten som gör att börsen i dag lyfter aktien kraftigt – något som kan fortsätta.


MA

Magnus Alfredsson


Privata Affärer skrev i nr 4 i år en analys om aktier där ett bottenfiske såg lockade ut eftersom det fanns faktorer som kunde vända utvecklingen inom en mer eller mindre snar framtid. En av dessa aktier var kycklingbolaget Scandi Standard där kursen som mest hade dykt med över 20 procent till följd av ett utbrott av fågelinfluensa i Danmark.

Bolaget har tidigare sagt att rörelseresultatet skulle drabbas med 4-8 miljoner i månaden av handelsrestriktioner och prisneddragningar – och för perioden januari-mars bedömer ledningen att resultatet dragits ned med cirka 18 miljoner.

Men kursen lyfter i dag med upp drygt 5 procent vid lunchtid och det är inte konstigt efter delårsrapporten innehåller flera positiva faktorer som marknaden tar fasta på.

• Omsättningen ökade med hela 15 procent till nära 1,6 miljarder, vilket innebär en stark ökning som beror på en ökad efterfrågan och stärkta marknadspositioner.

• Danmark har nyligen förklarats fritt från fågelinfluensa och handelsrestriktionerna har lyfts. Visserligen tar det tid innan prisbilden har normaliserats, men aktiemarknaden ser som vanligt längre fram och kan därmed se att 2018 kommer bli ett normalår igen för bolaget.

• Glädjande är också att utvecklingen i Norge tagit stora steg med en resultatökning på över 50 procent. Scandi Standard är nu väl positionerad inom de tre stora detaljhandelskedjorna i Norge och volymerna har växt och marginalerna ökat.

• Verksamheten i Finland går fortfarande med förlust på samma nivå som under fjärde kvartalet, men vd Lars Bergwall Hansen förutspår att vidtagna åtgärder bör minska minussiffrorna senare under året.

Sammantaget är det uppenbart att larm om fågelinfluensa och utbrott från campylobacter inte påverkar efterfrågan i Norden mer än marginellt. I stället är trenden solklar, det vill säga att kyckling anses som sund och god mat som i motsats till nöt- och fläskkött inte är orsak till allvarliga sjukdomar. Dessutom uppmärksammans alltmer nötkreaturs negativa påverkan på miljön genom utsläpp av växthusgaser.

Vid kursnivåerna runt 55 kr har aktien totalt sett lyft cirka 8 procent sedan bottennivåerna i slutet av förra året. Men fortsatt är aktien cirka 17 procent under toppnivåerna innan larmet om fågelinfluensan bröt ut, borträknat utdelningen.

Det finns egentligen ingenting som talar för att Scandi Standard inte ska kunna noteras upp mot sitt gamla all-time-high när väl de nuvarande problemen är över. Därför kan ett fortsatt bottenfiske vara en god idé i ett tillväxtbolag som bör kunna växa under många år framöver.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera