lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommentar: Fin debut för Ambea

Publicerad: 17 maj 2017, 10:33

Foto: istockphoto

Vårdbolaget Ambea med en och en halv månad på börsen presenterar en stark första delårsrapport som börsbolag. Kraftigt högre omsättning och över 50 procent högre vinst ger pluspoäng på börsen och aktien stiger ordentligt på en sur börs.


MA

Magnus Alfredsson


Den som tecknade sig för Ambea i slutet av mars för teckningskursen 75 kr har gjort en synnerligen bra affär. Aktien har nu stigit över 20 procent sedan dess – bland annat hjälpt av ett lyft på över två procent i dag vid lunchtid.

Det är Ambeas delårsrapport för perioden januari-mars som marknaden gillar – och det är inte konstigt eftersom den klart överstiger förväntningarna. Nettoomsättningen blev drygt 1,4 miljarder, vilket är en ökning med 19 procent och rörelseresultatet ökade till 73 miljoner (53). Bolaget redovisar alltså ökande marginaler och tar man med i beräkningen att bolaget har haft jämförelsestörande poster första kvartalet på 24 miljoner (9) som blir resultatet ännu bättre. Dessa poster består främst av noteringskostnader kring börsintroduktionen.

Varför går det då så bra för Ambea? Först och främst är det naturligtvis den globala trenden sin innebär att vi blir allt äldre och det behövs fler boenden för denna grupp plus att samhällets insatser för funktionshindrade ökar. Det är Ambeas enheter Vardaga och Nytida som ansvarar för dessa affärsområden och dessa växer stadigt.

Ambeas strategi är att fokusera på verksamheter med ett högt vårdinnehåll och dessutom att öka andelen i egen regi genom förvärv och organisk tillväxt. Detta ökar både omsättningstillväxt och bidrar till en vinstökning, vilket också vd Fredrik Gren konstaterar i delårsrapporten.

Under första kvartalet har tre enheter öppnats varav en i Norge. Men mer är på gång – inte mindre än 24 enheter är under uppförande eller har signerade hyreskontrakt. Totalt har Ambea över 200 svenska kommuner som kunder och behovet är stort och beskrivs som ökande. Tilläggas bör att kommunerna är mycket glada för den privata företagen – utan dessa skulle de inte klara den stora utmaningen att ta han om alla som behöver vård och omsorg.

Frågan är dock om Ambea även fortsatt kan vara en bra placering. Lannebo Fonder som var en av ankarinvesterare vid noteringen har under april ökat sitt innehav kraftigt eller med över 1 miljon aktier och äger nu drygt 5 procent av bolaget. Men Ambea är också ett oerhört stabilt tillväxtbolag där bolagets marknad kommer vara mycket god under överskådlig tid – och det förtjänar en hög värdering.

Det stora klippet i Ambea är dock sannolikt redan gjort, men för den som efter de senaste månadernas rally i cykliska aktier skulle vilja sänka risken och söka mer defensiva alternativ är Ambea absolut en vettig kandidat.

Graf: Aktiens utveckling sedan noteringen

{Chart}

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera