torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommentar: Bottenfiske i Attendo efter raset

Publicerad: 20 november 2017, 21:13

Foto: Henrik Montgomery /TT

När vd Henrik Borelius meddelade sin avgång på måndagen föll Attendos aktie med 5,6 procent. Över 800 miljoner i börsvärde försvann, men det är sannolikt en överreaktion i det stabila välfärdsbolaget som nu bör ligga på nivåer där ett bottenfiske kan vara lockande.


MA

Magnus Alfredsson


Det är i och för sig inte så konstigt att aktiemarknaden reagerar med viss bestörtning över det plötsliga beskedet från Attendos vd Henrik Borelius. Han har som vd varit med om en stor del av bolagets fina resa till ett bolag med ett börsvärde över 14 miljarder.

Bolaget introducerades 2016 på 50 kronor – och innehar förstaplatsen bland välfärdsbolagen som tagit sig till börsnotering de senaste åren avseende den bästa kursutvecklingen. Och det har att göra med att bolaget visat upp en stadig tillväxt och satsningen framför allt på äldreboenden.

Här ligger Attendo väl till genom att den verksamheten gynnas av en av de megatrender som finns globalt – att vi blir allt fler äldre och att dessutom genomsnittsåldern på de äldre höjs efterhand.

Det innebär ett stigande behov av äldreboenden och därför har Attendo som en av sina hörnstenar i sin investeringsstrategi att bygga och öppna alltfler äldreboende i egen regi. Under det tredje kvartalet slogs rekord med 720 fler platser, vilket gör att Attendo vid kvartalsskiftet hade över 10 000 vårdplatser i egen regi.

Till det ska läggas att Attendo hade ytterligare cirka 2 700 platser under uppförande vid månadsskiftet september/oktober. Det gör att den starka tillväxten för vårdplatser i egen regi kommer fortsätta även under fjärde kvartalet och in i 2018.

Förvärvet att det finländska omsorgsföretaget Mikeva kommer dessutom att tillföra cirka 2 800 platser inom äldreomsorg, socialpsykiatri och omsorg för personer med funktionsnedsättning.

Kursutvecklingen för Attendo har alltså varit stark sedan introduktionen, men aktien är ändå ned över 20 procent sedan toppnivåerna i somras. Anledningen är en liten besvikelse i kvartalsresultatet som var något lägre än förväntningarna.

Detta beror dock till viss del på den ökande satsningen på vårdplatser i egen regi som initialt kostar mer än det smakar. De övriga kostnaderna som drabbat resultatet negativt i det tredje kvartalet bedöms kunna fasas ut innan årsskiftet varför 2018 bör bli ett år med förbättrade marginaler.

Trots kursnedgången sedan toppen är inte Attendo lågt värderat i sektorn, men med högre marginaler än snittet har bolaget haft en premiumvärdering. SEB menar att en stor del av nedgången under måndagen beror på att Henrik Borelius varit en garant för den fina utvecklingen av Attendo under lång tid – tilläggas bör dock att han avgår först i vår för att styrelsen ska få tid att hitta en lämplig ersättare.

För investerare med en långsiktig placeringshorisont ser Attendo ut som ett intressant alternativ efter kursnedgången. En snabbt stigande utdelningstrend kombinerat med återköp av aktier skapar aktieägarvärden. Lägg därtill en stabil tillväxt där lönsamheten hänger med, så finns här en värdeaktie som platsar i en lång portfölj.

Graf: Attendos kursutveckling i år

{Chart}

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera