torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommentar: Attendo bättre än konkurrenten

Publicerad: 25 februari 2016, 22:55

Foto: Tomas Oneborg /TT

Boksluten från börsens nya vårdbolag togs emot helt olika av börsen. Som segrare står Attendo som är uppe runt tidigare toppnivåer och Capio noteras bara runt introduktionspriset.


MA

Magnus Alfredsson


Förra året kommer gå till historien som ett av de mest intensiva när det gäller introduktioner på Stockholmsbörsen och på olika smålistor. Dessutom fick vi två stora vårdbolag som noterades, vilket var ett välkommet inslag ur en sektor som tidigare haft dålig representation bland börsnoterade bolag.

Men utvecklingen har varit väldigt olika mellan Attendo och Capio. Det sistnämnda bolaget gick upp kraftigt efter introduktionen, men har därefter sjunkit tillbaka under höstens rekyler. Och när bokslutet kom för två veckor blev det klart sämre än väntat och kursen är nu ca 49 kr, vilket är marginellt högre än introduktionspriset. En kul poäng är att vänsterledaren Jonas Sjöstedt i samband med introduktionen varnade för att teckna bolaget. Den politiska risken med en position i bolaget skulle vara för hög.

Bättre har det dock gått för Attendo som såldes ut för 50 kr och som gått upp med mer än 40 procent. Bokslutet på torsdagen från Sveriges största bolag inom vård och omsorg blev väl emottaget av börsen med en kursuppgång på över fyra procent.

Nettoomsättningen ökade med 11 procent till 2 564 Mkr (2 316). Och rörelseresultatet ökade med hela 41 procent till 215 Mkr (153) vilket motsvarar en rörelsemarginal på 8 procent (7).

Vd Henrik Borelius är också optimistisk i bokslutet och tror att bolaget har goda chanser att växa vidare under 2016. Det tack vare en stark marknadsposition som tillsammans med tillväxten ska bidra med en fortsatt bra lönsamhet.

Bolagets första utdelning som noterat bolag är 0,54 kr.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera