lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kolla potentialen för solceller på ditt tak

Publicerad: 23 maj 2013, 12:18

Foto: Istockphoto

Bor du i Stockholm eller Lund? Då kan du se om ditt tak lämpar sig för solceller med nya webbaserade kartor.


JP

Joakim Petersson


För att underlätta för den som vill producera solenergi har Stockholms stad och elbolaget Lunds energi nyligen lanserat webbkartor som är gratis att använda. Genom att se hur mycket solen strålar på sitt tak kan villaägaren bedöma om det lönar sig med solceller.

Boende i Stockholms innerstad samt stora delar av söder- och västerförorter kan zooma in sitt hus med Stockholms Solkarta. Baserat på data från SMHI görs en uppskattning av den totala inkommande solenergin på respektive hustak.

Med en färgskala visas också hur stor solinstrålningen är på olika delar av taket.

På motsvarande sätt kan Lundaborna ta hjälp av Solkartan för att räkna ut potentialen för solenergi från taket. Även här görs en beräkning av total årlig solinstrålning.

Med en uppdelning i fyra kategorier kan du se hur stor del av takytan som bedöms ha ”mycket god” potential, och även ”god”, ”mindre god” och ”ej lämplig”.

Missa inte att du kan få bidrag för att installera solceller. Fram till år 2016 kan du få ersättning på upp till 35 procent av kostnaderna. Maximala stödbeloppet är 1,2 miljoner kr per solcellsystem. Ansökan ska skickas in till Länsstyrelsen senast sex månader efter att projektet påbörjats.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera