lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klockan klämtar för Grekland

Publicerad: 8 mars 2012, 12:18

Grekland arbetar febrilt för att sy ihop överenskommelsen med de privata långivarna om att skriva ned värdet på sina grekiska statspapper.

Ämnen i artikeln:

GreklandSkuldkrisen

TT


Senast klockan nio i kväll måste långivarna bakom minst 75 procent av de privata lånen ge klartecken, annars riskerar de senaste räddningspaketet att spricka.

Grekiska medier uppgav på förmiddagen att 70 procent har sagt ja, enligt AFP. En siffra som den grekiska staten inte vill kommentera.

Resultatet väntas bli offentligt klockan 07.00 i morgon fredag, svensk tid. Fast det kan inte uteslutas att finansminister Evangelos Venizelos kommer med ett uttalande sent i kväll, enligt personer som AFP talat med.

Nedskrivningen ska kapa över hälften av den nuvarande skulden på 206 miljarder euro som Grekland har till privata långivare, skriver Financial Times. Grekerna hoppas att minst 90 procent av dem ska acceptera uppgörelsen.

En grupp på 30 företag, som står för totalt 39 procent av de privata lånen till Grekland, gav i går klartecken till att skriva ned värdet på sina grekiska statspapper. Tidigare har även bland annat en rad europeiska storbanker, försäkringsbolag och hedgefonder också sagt ja till uppgörelsen.

Fler än 340 000 greker förlorade jobbet förra året, när regeringen drog åt svångremmen för att få ordning på skuldberget. I december 2011 var drygt en miljon greker arbetslösa, skriver AFP. Av dem hade nära 2 000 blivit av med jobbet i november. Värst drabbade är unga och kvinnor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera