Nyheter
Kinas BNP fick Europabörser att lyfta
Publicerad: 15 juli 2013, 14:39
Högre marknadsräntor och stigande börskurser blev resultatet på många håll i Europa under måndagen. Kinas BNP-tillväxt på 7,5 procent var en bidragande orsak.
Nyhetsbyrån Direkt
Marknadsräntorna i Europas kärna steg på måndagen samtidigt som börserna klättrade högre efter att Kinas BNP-tillväxt under det andra kvartalet kommit in helt i linje med förväntningarna, +7,5 procent i årstakt. Efter spekulationer om en svagare siffra mottogs beskedet med lättnad på marknaderna.
Till ränteuppgången bidrog också fortsatta spekulationer om att Fed snart kan börja dra ned på sina obligationsköp. Efter att den amerikanska detaljhandeln kommit in klart svagare än väntat i juni gröptes dock ränteuppgångarna ur och dollarn tappade.
Mot euron försvagades dollarn sammantaget svagt från fredagen medan den stärktes mot yenen. Kronan visade ganska små förändringar mot dollarn och euron.
De svenska marknadsräntorna steg 2-4 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 4 punkter upp till 2,13 procent. Den tyska tioårsräntan steg 3 punkter till 1,57 procent.
Kinas BNP-tillväxt var helt i linje med förväntningarna 7,5 procent i årstakt under det andra kvartalet. Detta var en nedväxling från 7,7 procent under det första kvartalet och därmed det andra kvartalet i rad med inbromsande tillväxt.
Howard Wang, förvaltare vid JP Morgan Asset Management i Hongkong, sade till Bloomberg News att marknaden har ganska negativa utsikter för Kinas ekonomi och att BNP-statistiken därför bör lätta på oron något, givet att marknaden tror på den.
”Ekonomin glider inte obönhörligen ned i en recession utan befinner sig snarare i en långsammare tillväxtfas”, sade Howard Wang.
Många bedömare räknar med att Kinas tillväxt kommer att bromsa in ytterligare framöver, med tanke på att statistiken för juni kommit in något under förväntningarna och att Kinas nya ledning verkar acceptera en lägre tillväxt.
”Vi fortsätter att se begränsad chans till några betydande penningpolitiska lättnader eller infrastrukturstimulanser från Peking i närtid, och därför väntas den ekonomiska tillväxten dämpas ytterligare under det andra halvåret”, skrev Societe Generale i ett marknadsbrev.
Annan statistik från Kina visade att industriproduktionen ökade med 8,9 procent i årstakt i juni, en nedväxling från 9,2 procent i maj och lägre än väntade 9,1 procent. De fasta investeringarna ökade också något mindre än vad analytikerna räknat med medan detaljhandeln däremot ökade mer än förutspått, +13,3 procent i årstakt i juni.
Måndagens andra stora statistikbesked var den amerikanska detaljhandel i juni, som blev en klar besvikelse. Försäljningen ökade med 0,4 procent från i maj, väl under en de 0,8 procent som marknaden räknade med enligt Bloomberg News enkät. Dessutom reviderades utfallet i maj ned något, till +0,5 procent från först rapporterade +0,6 procent.
Uppgången i detaljhandeln i juni drevs helt av bilförsäljningen. Exklusive bilar var försäljningen oförändrad, väntat en uppgång med 0,5 procent. Flera analytiker noterade särskilt att försäljningen av byggmaterial sjönk betydligt, -2,2 procent, efter några månaders stark utveckling.
”Det ger inga ytterligare belägg för att ekonomin får momentum”, sade Annalisa Piazza, seniorekonom vid Newedge Strategy i New York, i en kommentar om detaljhandeln till Reuters.
Bättre var däremot Empire Manufacturing Index, som kom in över förväntningarna och steg oväntat till 9,46 i juli från 7,84 i juni. Analytikerna hade räknat med en nedgång till 5,00.
”Detta är det första regionala industriindex vi har fått i juli och det är i linje med ett uppsving i aktiviteten efter en nedgång föregående månad”, skrev BNP Paribas i en kommentar där de dock tillägger att Empire-index endast är på nivåer signalerar en måttlig tillväxt.
Lagren av osålda varor i USA ökade med 0,1 procent i maj, väntat var en oförändrad nivå.
Amerikanska marknadsräntor steg efter svensk stängning i fredags sedan Fed-chefen i Philadelphia, Charles Plosser, sagt att Federal Reserve bör börja trappa ned sina tillgångsköp redan i september och avsluta programmet helt till årsskiftet.
Räntorna fortsatte sedan upp ytterligare på måndagen, men uppgången gröptes ur efter den svaga detaljhandeln. Vid måndagens svenska stängning hade den tioåriga statsobligationsräntan stigit 3 punkter till 2,56 procent, från fredagens stängning.
Franska statsobligationsräntor reagerade inte nämnvärt på att Fitch på fredagskvällen sänkte Frankrikes kreditbetyg till AA+ från tidigare AAA, med hänvisning till brist på tillväxt och uppbyggnad av skuld i den offentliga sektorn. Frankrike har därmed inte längre AAA-betyg hos något av de tre stora kreditvärderingsinstituten,
I Portugal sjönk längre marknadsräntor tillbaka över 20 punkter på måndagen efter medieuppgifter om att regeringskoalitionen och det största oppositionspartiet, Socialistpartiet, inlett samtal för att försöka nå den överenskommelse om en ”nationell lösning”, som president Anibal Cavaco Silva föreslagit. Partierna ska ha satt upp en tidsgräns till den 21 juli för samtalen.
På valutamarknaden försvagades dollarn till 1:305 mot euron från 1:303 på fredagen. Dollarn stärktes initialt, men tappade efter detaljhandeln. Mot yenen stärktes dollarn till 99:90 från 99:15 på fredagen.
Den svenska kronan var i stort sett oförändrad till 6:69 mot dollarn och försvagades 1 öre till 8:73 mot euron från fredagens stängning.
Produktionen i det svenska näringslivet minskade 1,0 procent i maj, jämfört med maj 2012. Nedgången drevs av ett kraftigt fall i industriproduktionen, medan tjänsteproduktionen och byggproduktionen steg.