tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jobbsiffror gladde i USA

Publicerad: 9 juni 2014, 05:56

USA-börserna steg till nya rekordnoteringar på fredagen, efter att den amerikanska arbetsmarknaden i maj för första gången klättrat tillbaka över nivåerna som var rådande före finanskrisen.


Nyhetsbyrån Direkt


Dow Jones Industrial Average steg 0,5 procent till 16.924 och S&P 500 avancerade 0,5 procent till 1.949. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,6 procent till 4.321.

Omsättningen var 640 miljoner på New York Stock Exchange och 1,6 miljarder på Nasdaq.

”Marknaden gillar den här typen av stadig ekonomisk förbättring. En väldigt svag siffra skulle ha föranlett oro över ekonomin och en för stark siffra skulle kunnat ha skapat oro kring Feds tidtabell för åtstramningar. Det här var en ”sweet spot” för marknaden”, sade Timothy Ghriskey, investeringschef på Solaris Asset Management i New York, till Bloomberg News om fredagens jobbrapport.

Rapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 217.000 personer i maj. Arbetslösheten var 6,3 procent, jämfört med oreviderade 6,3 procent månaden före. Väntat var ett sysselsättningslyft med 215.000 personer jämfört med april, och att arbetslösheten skulle uppgå till 6,4 procent, enligt Bloomberg News.

”Arbetsmarknaden har tagit tillbaka alla jobb som har förlorats sedan recessionen. Det positiva är att vi uppnått en milstolpe. Det negativa är att det tog så lång tid att komma dit”, sade Cameron Hinds, investeringschef på Wells Fargo.

På bolagsfronten steg Joy Global, som tillverkar maskiner till gruvindustrin och konkurrerar med Atlas Copcos och Sandviks gruvdivisioner, ytterligare 3,9 procent efter att på torsdagen lyft 6,7 procent på sin kvartalsrapport. Bank of America Merrill Lynch har gett aktien en köprekommendation.

Klädkedjan Gap avancerade 2,1 procent efter att redovisat bättre än väntad jämförbar försäljning för maj.

ETrade lyfte 4,4 procent efter att internetbanken fått en köprekommendationen från Nomura.

Åt andra hållet gick Rally Software, som rasade 29 procent efter att ha lämnat en prognos för det andra kvartalet som inte nådde upp till konsensusprognosen i marknaden.

Hertz Global backade drygt 9 procent efter att ha meddelat att uthyrningsbolaget behöver se över tre års redovisning och att inte heller de väntas nå marknadens förväntningar för innevarande kvartal.

Chicagobörsens volatilitetsindex, VIX, sjönk 8 procent till noteringen 10,7. Den lägsta nivån sedan februari 2007.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera