torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jätteaffär ger börsrally

Publicerad: 1 februari 2008, 20:59

Den amerikanska mjukvarujätten Microsoft lägger bud på internetbjässen Yahoo. Microsoft värderar Yahoo till cirka 44,6 miljarder dollar. Affären är positiv för aktiemarknaderna och Stockholmsbörsen slutade upp med hela 3 procent på fredagen.


MA

Magnus Alfredsson


Den amerikanska mjukvarujätten Microsoft lägger bud på internetbjässen Yahoo. Microsoft erbjuder 31 dollar per aktie, vilket värderar Yahoo till cirka 44,6 miljarder dollar, motsvarande 280 miljarder kronor.

Microsofts bud utgörs av både egna aktier och kontanter och budnivån innebär en premie på 62 procent jämfört med torsdagens stängningskurs för Yahoo.

Microsoft säger i ett pressmeddelande att man strävar efter ett nära samarbete med Yahoos ledning. Microsoft räknar vidare med att en sammanslagning av de bägge bolagen kommer att godkännas av berörda konkurrensmyndigheter.

Microsoft har identifierat fyra områden där det går att krama ur samordningsvinster, så kallade synergieffekter, på minst 1 miljard dollar per år.

Den föreslagna affären kommer att liva upp den amerikanska aktiemarknaden på fredagen. Amerikanska indexterminer steg omedelbart på beskedet. Yahoos aktie hoppade upp med över 53 procent i förbörshandeln.

Och även i Europa blev det mer positivt på aktiemarknaderna. I Stockholm steg kurserna snabbt ytterligare en halv procentenhet.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera