fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Japan: Val av Kishida pekar på fortsatta ekonomiska stimulanser

Publicerad: 29 september 2021, 09:44

Foto: Du Xiaoyi /AP-TT

Fumio Kishida vann det interna partivalet i LDP och kommer nu att bli ny premiärminister på måndag, då han efterträder Yoshihide Suga. Ett parlamentsval ska sedan hållas i november.


Nyhetsbyrån Direkt


Capital Economics skriver att opinionsmätningar visar på att LDP kommer att vinna valet. Att partiet valde Kishida före den mer populäre Taro Kono kan leda till en kortare tid som ny premiärminister och återgång till de snabba ledarbyten som rådde under 2006-2012, innan Shinzo Abe valdes om.

Kishida har lovat att ta fram ett stimulanspaket på mer än 30.000 miljarder yen (motsvarande 273 miljarder dollar eller 6 procent av BNP), vilket skulle vara en ytterligare medvind för en väntat stark återhämtning kommande månader. Paket kommer däremot tas fram först efter valet.

Kishida har lovat att inte höja momsen från nuvarande 10 procent under ”det närmaste årtiondet”, men vill samtidigt behålla målet om en balanserad budget (primärt saldo) till år 2025. Det är ett ambitiöst mål givet att förra året hade ett underskott på 10,5 procent av BNP. Abe lyckades aldrig balansera budgeten trots en total momshöjning på 5 procentenheter.

Vad gäller penningpolitiken anser Kishida att den fortsätta att vara mycket expansiv.

”Det är lite av en lättnad givet att (utmanaren) Taro Kono tidigare velat se en minskning av Bank of Japans balansräkning och indikerar att Kishida vill nominera en duvaktig efterträdare till chefen Kuroda när hans mandatperiod löper ut i april 2023”, skriver de.

Kishida har intagit en lite hårdare linje om covidrestriktioner, men det har mindre betydelse nu när Japan går mot lättnader och fler är fullt vaccinerade. Han har varit kritisk till avregleringar vilket talar för att stiltjen i strukturreformerna blir kvar. Den tillträdande premiärministern har även signalerat en tuff hållning mot Kina, med kritik mot brotten mot mänskliga rättigheter i Xinjiang och Hongkong. Det kan påskynda en frånkoppling från Kina som redan är på väg.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera