Nyheter
IT-krasch och Rysslandsboom präglade 00-talet
Publicerad: 30 december 2009, 13:02
Foto: Jupiterimages
2000-talets första decennium är över. Vi blickar tillbaka och låter några experter berätta vad som förvånade dem mest med 00-talet.
CF
Christer Fälldin
Under 1990-talet steg värdet på Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar, med drygt 450 procent. Avslutningen var extrem med en uppgång på 70 procent 1999, pådriven av it-boomen.
Ett par månader in på 2000-talet sprack bubblan och IT och teknologi blev inte vinnarbranscher under 2000-talet. Tvärtom – de blev decenniets stora förlorare. Den bästa teknologifonden de senaste tio åren, enligt Morningstar, har gått back med 38 procent.
2000-talet kom att präglas av ett par stora kriser och det är bara tack vare ett starkt 2009 som Stockholmsbörsen över huvud taget slutade på plus.
Ljuspunkt i öst
Ljuspunkterna under 2000-talet hittade vi bland tillväxtmarknaderna, med Ryssland som lysande stjärna. Rysslandsfonder har i genomsnitt gett en avkastning på långt över 1 000 procent de senaste tio åren, enligt Morningstar.
Även bland enskilda aktier har vi kunnat hitta guldkorn. Överlägset bäst på Stockholmsbörsen var olje- och gasbolaget PA Resources som stigit med 3 985 procent fram till den 7 december 2009, enligt en genomgång av vår systertidning Veckans Affärer. De läkemedelsrelaterade bolagen Raysearch, Meda och Elekta följde därefter, alla med uppgångar på över 1 700 procent.
Många förvånande händelser
2000-talets första årtionde bjöd också på många överraskningar i ekonomin. Privata Affärer har låtit några experter svara på vad som förvånat dem mest i ekonomin under decenniet. Svaren varierar stort.
Spiltans vd Per H. Börjesson tycker till exempel att internetbolagen var decenniets stora överraskning.
– Det som var mest förvånande var att alla internetbolag, som skulle erövra världen, inte gjorde det. Vinsterna togs i stället till stora delar hem av traditionella bolag, säger han.
Analytikern Märtha Josefsson förvånas däremot av den senaste finanskrisen.
– Definitivt! Jag trodde att finansindustrin skulle dra sig tillbaka efter it-bubblan men det gjorde man inte, säger hon.
Krisen har också förvånat C-G Gyllenram, känd aktiepsykolog och förvaltare på Ability Asset Management.
– Det som förvånar mig mest var att vi fick se två av de senaste 100 årens största krascher så kort inpå varandra, säger han.
Även hans kollega Tony Ugrina, också han ”aktiepsykolog” och förvaltare på Ability Asset Management är också inne på krisen även om Ericssons utveckling också förvånat honom.
– Tre saker förvånar mig när det gäller ekonomin under de senaste 10 åren. Det första är att Ericsson sjönk till 3 kr 2003. Det andra att man tillät Lehman Brothers gå i konkurs. Det tredje att centralbanker världen över sänkt räntorna så lågt som man gjort, säger han.
I ropet för 10 år sedan
Vad var det då som var i ropet för 10 år sedan? I 2000-talets första nummer av Privata Affärer lämnades förslag på vilka aktier och branscher som skulle vara heta det kommande decenniet.
Telekom, IT-konsulter, läkemedel, medicinteknik, affärsprogram och media/underhållning var de branscher som behandlades, även om riskerna med tillväxtbolag betonades. Nokia och Ericsson rekommenderades på kort sikt. På lång sikt var MTG ett bra alternativ i portföljen.
Vi spådde också att courtagen och avgifterna på aktieköp skulle sjunka rejält. Dessutom skulle privatsparare få bättre tillgång till världens aktiemarknader.
Förutom aktier skrev vi i nummer 1 år 2000 om hur viktigt det skulle bli att välja under det kommande årtiondet. Välj rätt pensionssparande, välj rätt sjukförsäkring, välj rätt aktiemäklare, välj rätt skola, välj rätt elbolag, välj rätt telefonbolag och så vidare.
– Ickeväljarna blir den nya underklassen, konstaterade Anders Andersson i sin ledare.
MAGNUS ERIKSSON och MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER