söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Investeringar med ständigt växande efterfrågan

Publicerad: 23 juni 2010, 14:37

Investera i kakao, vete eller apelsinjuice? Det kan bli ett klipp. Men se upp för monsunen, ökenvindar och frostnätter.


AB

Anna Blomén


Sockerpriset gick upp med 165 procent, apelsinjuice med 89 procent och kaffe med 84 procent.

Det är bara några av fjolårets kraftiga ökningar för så kallade mjuka råvaror(jordbruksprodukter).

Uppgången och lättillgängligheten att investera i olika former av certifikat har medfört ett allt större intresse från sparare för mjuka råvaror.

Med gäller att ha god hand med vädergudarna.

– Den stora osäkerheten med jordbruksprodukter är just väderleken. Dåliga skördar påverkar priset. Om utbudet minskar till följd av väderleken ökar priserna, säger Bjarne Schieldrop, chef för SEB:s råvaruanalys.

De två jättarna bland de mjuka råvarorna är vete och majs. De odlas på många håll i världen och är därför inte lika väderkänslig som råvaror som odlas på några få ställen.

-Kakao är ett bra exempel, 40 procent av världsproduktionen kommer från Elfenbenskusten. Dåliga skördar där påverkar världspriset direkt. Ska vetepriset påverkas krävs det dåliga skördar i både USA, Ryssland och Ukraina samtidigt.

Även om priserna kan skifta snabbt så är Bjarne Schieldrop övertygad om att de mjuka råvarorna har framtiden för sig. Efterfrågan kommer att öka rejält.

Dels beror det på att världens befolkning ökar med 100 miljoner om året, dels beror det på ett annat konsumtionsmönster.

– I dag är det fler familjer med en inkomst över 20 000 dollar i tillväxtländerna än i i-länderna. Många i den gruppen ändrar sin diet och äter mer kött och kyckling. Då går det åt mer jordbruksprodukter till djurfoder. Äter man kyckling innebär det en ökad jordbruksproduktion på 2,5 gånger och kött 7-8 gånger, säger Bjarne Schieldrop.

Men fler människor med nya matvanor är inte allt. En allt större användning av etanol gynnar de mjuka råvarorna. Majs och socker är det som framförallt används till etanol.

-Det gör att priset på vissa mjuka råvaror som majs är tätt sammankopplad med energi- och oljepriser. Man brukar säga att så länge oljepriset ligger över 50 dollar per fat lönar det sig att producera etanol och blanda ut bensinen med. I USA får man inte blanda mer än 10 procent. Men det är på gång att ändras till 15 procent, vilket skulle öka efterfrågan och höja priserna.

Efter fjolårets hausse på många mjuka råvaror har det gått sämre i år. Priset på socker har backat nästan 40 procent sedan årsskiftet, vete nästan 20 procent och majs runt 15 procent.

Bristen på varor i fjol som bland annat hängde ihop med dåliga skördar drev upp priserna. Men det gjorde också att produktionen ökat i år och priserna pressats neråt.

– Dessutom har priserna påverkats av makroekonomin som krisen i Sydeuropa, viss åtstramning i Kina för att undvika överhettning och finansiella förändringar i USA. Till exempel slutade man köpa in bostadsobligationer, vilket gör att det blir mindre likvida medel att handla för.

Nedgången hittills i år gör att det är köpläge, menar Bjarne Schieldrop:

-Det känns som om jordbruksprodukter generellt är lågt prisade just nu. Jag tror det kan bli flera mindre rally fram till hösten.

Den som vill hänga med när det gäller prisutvecklingen på de mjuka råvarorna ska främst rikta blickarna mot Paris och Chicago. I Paris finns den så kallade Matifbörsen där det europeiska vetepriset bestäms. På Chicago Board of Trade bestäms priset för det amerikanska vetet, men också för de flesta andra stora mjuka råvaror.

Priserna där styr också priserna på de råvarucertifikat som noteras på Stockholmsbörsen. Genom att köpa certifikat köper man inte ett ton vete eller några säckar socker rent fysiskt. Det handlar om att man köper in sig i terminskontrakt som är ett slags avtal om ett visst pris som sedan kan säljas vidare.

– Bland våra certifikat är det störst intresse för vete. Det ligger kanske närmare oss än kaffe eller majs, säger Viktor Östebo, ansvarig för RBS´ börsnoterade råvaruprodukter i Sverige.

På Stockholmsbörsen noteras de större mjuka råvarorna i framförallt certifikat. För den som vill prova att investera i mjölk, apelsinjuice, bomull, slaktsvin eller annat är det inte speciellt svårt.

– Det är enkelt att handla direkt via Nordnet eller någon annan svensk nätmäklare, säger Viktor Östebo.

Den som väljer att investera i mjuka råvaror bör vara både intresserad och aktiv sparare.

– Ja, i grunden ska man vara aktiv, eftersom det är en väldigt volatil marknad som handlar mycket om entry och exit, säger Bjarne Schieldrop, som ändå inte vill utesluta den långsiktige pensionsspararen.

–Den enorma utveckling vi ser i tillväxtländerna gör att det även kan vara en långsiktig placering. Under 40-50 år kommer tillväxtländerna att byggas upp ungefär på samma sätt som Europa efter andra världskriget. Skillnaden är här att det handlar om så otroligt mycket mer människor. Nyligen gjordes en bedömning att stålproduktionen behöver fördubblas de kommande 15 åren. Ungefär samma sak gäller för vissa jordbruksprodukter.

* Men är det inget som skiljer basmetallerna från mjuka råvaror?

– Ja, i första hand de stora säsongsskillnaderna för jordbruksprodukter. Det kan vara stora skillnader mellan skördeperioder och vintern.

* Kan inte klimatförändringarna sätta det här ur spel?

Vi kommer säkert att få ett varmare och mer oförutsägbart väder. Extrema händelser som den svåra monsunen i Indien ifjol som fick katastrofala följder för produktionen av ris, te, socker och linser blir säkert vanligare. Det här ihop med att marknaden växer gör att det för lång tid framöver kommer att vara svårt att anpassa produktionen exakt för efterfrågan. Så priserna kommer att vara fortsatt volatila.

FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRER

Det talar för ökade priser på mjuka råvaror:

* Fler människor. 100 miljoner fler människor varje år ökar efterfrågan.

* Nya matvanor. I länder som Kina och Indien ökar köttätandet. För att producera ett kilo kött krävs mycket mjuka råvaror. Ungefär 7-8 gånger mer än om man äter vegetarisk kost.

* Mer etanol i bensinen. I USA vill man höja etanolmängden i vanlig bensin, från 10 till 15 procent. Efterfrågan ökar i så fall kraftigt.

*Ekonomisk tillväxt. Framförallt i Kina, Indien och andra tillväxtregioner. Efterfrågan kommer att öka kraftigt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera