lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inte lätt att skänka rätt

Publicerad: 20 januari 2010, 08:33

Bidragen till det katastrofdrabbade Haiti strömmar in – svenskarna har redan gett drygt 50 miljoner kronor. Men hur många av de miljonerna som verkligen når fram varierar mellan hjälporganisationerna.


AB

Anna Blomén


– De med 90-konton har ju vissa regler de måste följa, exempelvis att 75 procent ska gå till ändamålet. Men också inom den gruppen finns stora skillnader.

Det säger Thomas Sundén, som är vd på Charity rating, en stiftelse som sållar i djungeln av välgörenhetsorganisationer.

Enligt en kartläggning de gjort tjänade Röda Korsets ordförande 822 000 kronor under 2008. SOS Barnbyars motsvarighet arbetade däremot gratis under samma period.

– Läkare utan gränser är betydligt mer ideella än exempelvis Rädda Barnen, Röda Korset eller Plan, säger Sundén.

Stora aktörer

Många vill ge till offren på Haiti. Som stöd för dem har Charity rating listat de organisationer som man tycker förtjänar bidragen bäst.

– I det här läget är det de organisationer som är på plats på Haiti som man bör ge till. Och det är de stora aktörerna, säger Thomas Sundén.

Ett annat problem är hur de insamlade pengarna förvaltas.

– Svenska kyrkan tappade 800 miljoner av sitt kapital 2008, den del som var investerad i aktier. Deras biståndsavdelning gick däremot inte back under samma period, säger Sundén.

De tillgångarna förräntades bara och påverkades inte av börsens svängningar.

Kräver byråkrati

På Svensk insamlingskontroll (SFI) går telefonerna varma – det är många som vill veta var de ska lägga sitt bidrag till Haiti.

Det finns många organisationer som har mycket hjärta. Men det det räcker inte konstaterar Eva Birath, kanslichef på SFI.

– Vi kräver ju byråkrati.

Eva Birath säger att 90-kontot innebär en grundtrygghet. Om någon bryter mot reglerna riskerar de att bli utkastade.

– Det finns alltid sådana som försöker utnyttja situationen för att tjäna pengar. Men de som har 90-konto granskas hela tiden efter strikta regler, säger hon.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera