lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inreseförbudet slår mot Tech-bolagen

Publicerad: 30 januari 2017, 07:20

Foto: istockphoto

Flera techföretag reagerade på amerikanske presidenten Donald Trumps inreseförbud från sju i huvudsak muslimska länder och sade att det kränker landets principer och riskerar att störa landets innovation. Donald Trumps nästa drag kan innebära ännu större problem för samma företag, skriver Bloomberg News.


Nyhetsbyrån Direkt


Administrationen har tagit fram en order som riktar in sig på att göra om de program för arbetsvisum som techföretag förlitar sig på för att anställa tiotusentals arbetare varje år.

Om ordern implementeras kan det innebära stora förändringar för företag som Infosys och helt ändra på hur företag som Microsoft, Amazon och Apple rekryterar.

Företag skulle tvingas försöka anställa amerikaner i första hand och om de rekryterar utländska anställda skulle prioritet ges till de som tjänar mest.

”Vårt lands immigrationspolitik ska utvecklas och implementeras för att i första han tjäna USA:s nationella intressen”, heter det i förslaget till ordern som Bloomberg News tagit del av.

Arbetsvisum togs ursprungligen fram för att företag skulle kunna rekrytera kompetens från utlandet när den inte kunde hittas innanför gränserna. På senare år har det kommit anklagelser om att företag har missbrukat dem för att hämta billigare arbetskraft.

”Om företag använder programmet för billig arbetskraft, tror jag att det kommer påverka dem och de kommer tvingas betala mer”, sade Ron Hira, professor vid Howard Universitetet.

”Om techföretag använder programmet för specialiserad arbetskraft kan det finna att fler visum blir tillgängliga”, sade han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera