lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inkubator kan öka tillväxten

Publicerad: 21 februari 2013, 11:03

Har du ett nystartat företag med en unik affärsidé? Vill du att företaget ska växa snabbt? Då ska du överväga att flytta in hos en företagsinkubator. Nya Affärer tipsar om hur du kan göra.


CF

Christer Fälldin


Det övergripande syftet med inkubatorer är att de ska skapa tillväxt genom att hjälpa nya företag att växa snabbt och nå ut på marknaden.

En inkubator kan liknas vid ett kontorshotell där det finns många företag inhyrda. Skillnaden är att inkubatorn aktivt arbetar med de inhyrda företagen för att hjälpa dem att utveckla sina affärer. På köpet får du som hyr in dig hos inkubatorn ta del av det nätverk som byggs där.

Det finns många hundra inkubatorer spridda över landet. Många av dem har olika inriktningar, så det kan löna sig att söka efter en inkubator som specialiserar sig på just din bransch. Genom att hyra in dig hos en inkubator får du på köpet kontakter som du kan ha nytta av i ditt företag.

Men det är inte bara de övriga företagen hos inkubatorn som är intressanta för dig, utan huvudskälet till att placera ditt företag där är det stöd och den coachande verksamhet som inkubatorn ofta erbjuder hyresgästerna.

De riktigt bra inkubatorerna erbjuder hjälp i företagens utveckling, inte bara generellt utan ofta individuellt anpassat till just ditt företag.

Hur hittar du då rätt inkubator, och vem är det som driver dem? Det finns faktiskt alla sorter, alltifrån privatägda till offentligt ägda. Sök till exempel hos kommuner, regioner eller en Science Park.

Här är Nya Affärers sex råd om vad du bör tänka på när det gäller inkubatorer:

1: Fundera över om det över huvud taget passar ditt företag att hyra in sig hos en inkubator. Syftet med det är att du vill öka tillväxten i företaget och ta hjälp av inkubatorns struktur, till exempel inriktningen på stödet och de övriga företagen som befinner sig i branscher som liknar din.
2: Tänk på att hjälpen hos en inkubator kostar pengar – den är inte gratis även om den är ägd av en kommun eller en region.
3: Om du får komma in hos en inkubator ställer det även stora krav på dig som företagare. Miljön är krävande. Du får hjälp, men förväntas också fullgöra ditt eget åtagande.
4: Tänk efter hur mycket stöd och hjälp du behöver. Det viktiga är att du får hjälp med det du inte klarar själv. En del inkubatorer satsar brett med många branscher, medan andra är strikt nischade.
5: Framgångsrika inkubatorer får ofta gott rykte på marknaden, vilket bara det kan öka omvärldens intresse för ditt företag.
6: Kontrollera om den inkubator du är intresserad av arbetar med en övergripande organisation. Många av dessa inkubatorer får finansiellt stöd, vilket kan gynna dig som företagare.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera