Nyheter
Ingves redo sänka räntan
Publicerad: 10 november 2011, 09:36
Om skuldkrisen fortsätter att förvärras kan Riksbanken komma att sänka den svenska styrräntan, berättade chefen Stefan Ingves i finansutskottet i dag.
TT
Trots den tilltagande skuldkrisen och finansoron har de svenska bankerna än så länge inga problem att finansiera sig, sade Stefan Ingves i dag inför riksdagens finansutskott.
Men om skuldkrisen förvärras ytterligare kan Riksbanken komma att sänka styrräntan.
”I så fall måste penningpolitiken i Sverige bli mer expansiv för att mildra effekterna av den fördjupade krisen”, sade Ingves.
Riksbankschefen fick under utfrågningen flera frågor om reporäntan egentligen är för hög och om den inte borde sänkas för att möta en kommande lågkonjunktur och för att hålla uppe investeringar. Stefan Ingves svarade att den ränta som Riksbanken bestämt sig för nu är lagom och den rätta.
”Den räntan är 2 procent, det är den ränta som leder till en god samhällsekonomisk utveckling”, sade Ingves.
Enligt Stefan Ingves har det blivit mycket svårare att bedöma utvecklingen på räntemarknaden, vilket inte minst beror på de ”extremt stora räntekast” som drabbat olika länders statspapper. Hur ska man till exempel kunna säga vad en europeisk ränta är i dag när det skiljer så mycket mellan till exempel Grekland och Tyskland?
”Vi får göra så gott vi kan i denna stökiga omvärld”, sade Ingves, som bedömer att nya metoder och kanske mått behövs för att bedöma räntor.
Det skulle kunna handla om att man bedömer räntan i intervall i stället för att ta enskilda medelvärden som grund för bedömningar.
”Det är svårare i dag att avgöra vad som är ränteförändringar som beror på penningpolitiken och vad som har att göra med länders eller enskilda länders framgång med att hantera statsskulden”, sade Ingves.
Förutom risken för en förvärrad situation i Europa tar Ingves även upp faran för stagflation. Trots den svaga omvärldskonjunkturen ligger inflationen överraskande högt i omvärlden.
Då ställs centralbankerna inför svåra avvägningsproblem. För att möta en hög inflation behövs höjd ränta, vilket i sin tur dämpar en redan låg tillväxt. Därmed kanske centralbankerna undviker att höja räntan – inflationen stiger. En hög omvärldsinflation kan på så vis komma att importeras till Sverige, resonerar Ingves.
Det skulle enligt Riksbanken kräva en högre reporänta för att hålla inflationsmålet.