lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingves kan ta det lugnt

Publicerad: 30 juli 2012, 09:33

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

De starka tillväxtsiffrorna som presenterades i dag kan göra att Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, lämnar räntan oförändrad under ett bra tag framöver.

Ämnen i artikeln:

Stefan Ingves

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Riksbankens räknade med i sin penningpolitiska rapport från i början av juli med en tillväxt på 0,6 procent i årstakt under det andra kvartalet. Snabbestimatet från SCB visade istället på en ökning med hela 2,3 procent.

– BNP var betydligt högre än vad Riksbanken räknat med och rent konsekvensmässigt borde de nu prata om en eventuell räntehöjning, men det tror jag inte ligger i korten, säger Sven-Arne Svensson, chefekonom vid Erik Penser Bankaktiebolag, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han påpekar att BNP-statistiken visade på en rätt hög svensk produktivitetsutveckling, vilket talar för låga ökningar av enhetsarbetskostnaderna och därmed ett lågt inflationstryck i svensk ekonomi.

Han räknar själv med att Riksbankens egen räntebana håller och att reporäntan lämnas oförändrad ett bra tag framöver.

Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén tror att siffrorna stärker Riksbankens syn på ekonomin och gör en sänkning av räntan mindre trolig i närtid, trots att det är ett osäkert snabbestimat.

Handelsbanken tror dock fortfarande att sänkningar kommer att behövas i framtiden, på grund av det som händer i eurozonen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera