torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Inflationen tvingar Riksbanken att höja med 0,50 procentenheter”

Publicerad: 12 maj 2022, 06:36

Foto: Jonas Ekströmer /TT

Dagens inflationssiffror från SCB var klart högre än vad analytikerna och Riksbanken befarat. Det gör att Riksbanken lär höja reporäntan med hela 0,5 procentenheter i juni, menar flera analytiker.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Läs också:

Inflationen steg mer än väntat

KPIF-inflationen i Sverige steg till 6,4 procent i april jämfört med 6,1 procent i mars. Analytikerna hade förväntat sig en inflation på 6,2 procent medan Riksbanken spådde en inflation på 5,9 procent.

Den oväntat höga inflationen gör att Riksbanken lär få höja med hela 0,5 procentenheter i juni, spår Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder.

– Inflationen var högre än både marknaden och Riksbanken hade räknat med. Det tillsammans med en bredbaserad prisuppgång sänder klara signaler till Riksbanken. Jag tror att inflationen kommer vara kvar på en hög nivå under längre tid än vad Riksbanken spår och då blir det nödvändigt med högre och snabbare räntehöjningar för att få ned inflationen. Vi räknar med att Riksbanken höjer reporäntan i juni med 0,5 procent, säger han.

Han spår att reporäntan ligger på 1,50 procent vid årsskiftet.

– Inflationen i USA, som presenterades igår, var högre än väntat och det kan man se som en indikation på att inflationen även i Sverige kan visa sig bli mer uthållig än många kanske väntar sig idag, säger Lars Kristian Feste.

Swedbankekonomen Knut Hallberg är inne på samma spår.

”Vi justerar vår prognos för Riksbankens räntehöjningar och tror nu på en höjning med 0,5 procentenheter i juni. Riksbanken fortsätter sedan med höjningar på 0,25 procentenheter tills reporäntan landar på 1,75 procent i april 2023”, skriver Knut Hallberg i en snabbkommentar.

Även Handelsbanken spår nu att Riksbanken höjer med 0,50 procentenheter i juni. Det skriver banken i ett marknadsbrev.

”Inflationsutsikterna är tydligt i linje med Riksbankens höginflationsscenario, där de förutsåg ett mer hökaktigt agerande”, skriver de.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera