tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Id-kapningar större problem än bluffakturor”

Publicerad: 19 februari 2014, 06:00

Foto: Pressbild

Identitetskapningar, till exempel att ”stjäla” någons personnummer och sedan göra affärer på nätet har ökat dramatiskt och är långsiktigt ett större problem än bluffakturor. Det anser UC:s vd Anders Hugosson.


CF

Christer Fälldin


Många bedrägerier har blivit svårare att genomföra när kontrollsystemen har byggts ut. Det har bäddat för den våg av ny kriminalitet som har sin grund i stulna identiteter. Med tillgång till en annan människas personnummer kan bedragare göra affärer i någon annans namn.

– Personnumret är en värdehandling, det har vi glömt lite till mans och vi är frikostiga med att dela med oss av det. Att ”stjäla” någons personnummer har ökat dramatiskt och är ett mycket större problem långsiktigt än till exempel fakturabedrägerier. Personnumren har blivit ”stöldbegärliga” på grund av vad det går att använda dem till. Det är ett stort växande problem, säger Anders Hugosson.

Dubbla offer

Det har hittills varit lätt att handla på nätet genom att uppge ett personnummer. Skadan är tveeggad, eftersom de som utsätts för identitetskapning får betalningskrav på varor eller produkter som de aldrig har beställt, medan handlarna som säljer på nätet blir av med sina varor, eftersom ”kunden” inte vill betala.

Det är bland annat därför som UC nu har lanserat tjänsten e-spärr som är en databas där konsumenterna kan spärra sitt personnummer för e-handel. De handlare som använder tjänsten kan slå ett aktuellt personnummer mot databasen för att kontrollera att det inte är spärrat. På så sätt minskar risken för att handlaren inte får betalt för sina varor.

– UC jobbar i en starkt utvecklingsorienterad del av samhället. Med ny teknik förändras både beteenden och brottslighet. Vår uppgift är bland annat att utveckla tjänster anpassade för dagens samhälle med en starkt ökad e-handel.

Rättar felaktiga anmärkningar

Anders Hugosson har förståelse för att en del människor reagerar negativt då de hör ordet ”kreditupplysning” och han är medveten om att en del som ”drabbas” av kreditupplysningar gör det oförskyllt.

– Vår information ska vara relevant och korrekt. Samtidigt är det viktigt att alla respekterar ingångna avtal och sköter sina betalningar. Sker det en felaktig registrering, till exempel av en betalningsanmärkning hos Kronofogden har vi en utredningsskyldighet, och är det fel rättar vi skyndsamt, säger han.

Svart lista över företag

Felaktiga beskyllningar ska inte drabba någon och fakturabedrägerier med krav från bedragare ska heller inte leda till betalningsanmärkningar. De företag som är kända för att skicka bluffakturor listas hos Svensk Handel.

– Men det dyker hela tiden upp nya fakturabedragare, som inte finns med på listan. Därför är det viktigt att kontinuerligt följa upp och alltid anmäla när man fått en bluffaktura till både Polisen och Svensk Handel.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera