Nyheter
Ica-handlarnas vd: Onoterat Ica ger frihet att agera snabbt
Publicerad: 10 november 2021, 08:20
Foto: Per Myrehed
Ica Gruppen behöver anpassa sig till en omvärld som förändras snabbt och ett onoterat Ica har bättre förutsättningar att agera i en snabbare takt och göra de investeringar som krävs framöver. Det säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter att förbundet tillsammans med AMF lagt ett bud på Ica Gruppen för att köpa ut bolaget från börsen.
Ämnen i artikeln:
ICA GruppenNyhetsbyrån Direkt
”Förändringarna går allt snabbare i vår omvärld, där pandemin har snabbat på det ytterligare. Vi ser det i form av en ökad digitalisering och automatisering, men det finns också ett ganska stort förändringstryck inom hållbarhet som påverkar kundernas agerande”, säger han.
Kan inte Ica göra dessa förändringar som noterat bolag?
”Jo, det finns redan många förändringsplaner inom Ica Gruppen och det här ändrar inte de kortsiktiga planerarna. Vi kommer att kunna snabba på planerna i en onoterad miljö.”
Räknar ni med att Icas lönsamhet försämras framöver?
”Alla investeringar syftar till att det långsiktigt ska bli bättre, sedan kan det ju initialt påverka lönsamheten kortsiktigt. De investeringarna fungerar även i en börsnoterad miljö, men med vår modell kommer vi att utvecklas snabbare i en onoterad miljö.”
Göran Blomberg lyfter fram att Ica-modellen bygger på de 1.500 handlarna som är entreprenörer i samverkan.
”Vi tror att det här sker mycket bättre i onoterad miljö. Vi kan agera snabbare med en mycket högre grad av transparens, där vi kan ta tillvara på de duktiga entreprenörerna”, säger han.
Är det ett missnöje bland Ica-handlarna som har lett till budet?
”Nej, det är det inte. Det finns åsikter om hur man hanterar verksamheten och det är viktigt att lyssna på entreprenörerna. Det är det som utvecklar oss och det är det som vår modell bygger på. Det här beslutet är inte drivet av det”, säger Göran Blomberg.
I slutet av oktober cirkulerade marknadsspekulationer som gjorde gällande att Ica var ett attraktivt uppköpsobjekt, vilket har bidragit till en kursuppgång i Ica Gruppen.
Att onsdagens bud skulle vara ett svar på att andra spekulanter har visat intresse för bolaget avvisar Göran Blomberg.
”Vårt agerande är baserat på våra egna planer och inget annat. Vi äger 54 procent av Ica, något som eventuella spekulanter har att förhålla sig till. Vi känner bara till och kan kommentera våra egna planer”, säger han.
Ica har haft en planering bakom budet och att aktiekursen steg i oktober, efter marknadsryktena om uppköp, beskriver Göran Blomberg som ”väldigt tråkigt” i sammanhanget.
Budkursen på 534 kronor per aktie motsvarar en premie om 11 procent jämfört med tisdagens stängningskurs, men det ligger omkring 30 procent över kursen den 22 oktober, det vill säga före marknadsspekulationerna om ett uppköp.
”Det tycker vi är en bra premie. Av de analytiker som följer Ica ligger riktkursen på 398 kronor i snitt och det återspeglar väldigt väl hur marknaden ser på bolagets värde”, kommenterar Göran Blomberg.