lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

I kväll sänker Fed räntan

Publicerad: 31 juli 2019, 05:47

Foto: Kiichiro Sato /AP-TT

I kväll klockan 20 svensk tid kommer amerikanska centralbanken med räntebesked. Federal Reserve väntas sänka räntan och normaliseringen som inleddes i december 2015 når därmed sitt slut. Men frågan är hur stor räntesänkningen blir och vilka signaler som Fed ger inför framtiden.


Nyhetsbyrån Direkt


Vid mötet den 19 juni lämnades målet för Fed funds oförändrat inom intervallet 2,25-2,50 procent. Kommittén bedömde fortsatt att en uthållig expansion i den ekonomiska aktiviteten, starka arbetsmarknadsförhållanden och en inflation nära kommitténs symmetriska 2-procentsmål på medellång sikt är det mest troliga, ”men osäkerheten runt dessa utsikter har ökat”.

Fed väntas sälja in den väntade räntesänkningen vid kommande möte som en försäkring mot svaghet i ekonomin och för att värna uppgången i ekonomin.

Data ser fortsatt starka ut, med låg arbetslöshet, men Fed-ledamöterna har varit tydliga med att lättnader kommer.

Stort intresse ligger på vilka signaler som ges om ytterligare räntesänkningar och eventuella andra lättnader framöver.

Enligt Nordea kommer Fed nog inte vilja signalera alltför mycket lättnader, då detta skulle kunna bekräfta farhågor om en stundande recession i USA.

Fed kommer i stället vara ganska positiva om utsikterna, men trycka på att det finns stora risker, som handelskrig och brexit, och att de är redo att agera om dessa materialiseras.

Commerzbank påpekar att kritiker kommer hävda att Fed har vikt ner sig för president Donald Trumps kritik. Presidenten har under en längre period kritiserat centralbanken och menade att höjningarna i september och december förra året var misstag.

”Fedchefen Powell, som nominerades av Trump själv, har varit särskilt utsatt av presidenten. Till syvende och sist vill Trump att Fed stöttar hans politik med räntesänkningar, delvis för att dämpa kostnaden av hans protektionism”, skriver Commerzbank.

Banken påpekar dock att det finns ekonomiska argument för en mer duvaktig hållning.

En räntesänkning i det här läget kan förstås som en försäkring mot en framtida försvagning, att Fed agerar i förebyggande syfte på det viset är ovanligt men det har hänt förut. Både 1995 och 1998 sänkte Fed i förebyggande syfte för att förlänga tillväxtcykeln.

”Om Fed vill sänka räntan i förebyggande syfte, kan det faktiskt tala för att ta 50 punkter. Det skulle trots allt vara ett kraftfullt sätt att motarbeta nedsideriskerna i ekonomin”, skriver Commerzbank, som dock påpekar att det också kan signalera at Fed är oroade på riktigt och ”vet något som inte marknaden gör”, vilket skulle få oönskad effekt.

Enligt CME Groups ”Fed Watch Tool” är sannolikheten för en sänkning med 50 punkter strax över 20 procent, att jämföra med strax över 30 procent i slutet av juni.

I Reuters prognosenkät bland 111 bedömare tror 107 på en sänkning med 25 punkter, två på en sänkning med 50 punkter och två på oförändrat.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera