torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hyr en pensionär

Publicerad: 11 november 2011, 13:33

Behöver ditt företag tillfälligt extrahjälp? Letar du efter någon som både är erfaren och billig? Då kan du hyra en pensionär.


HS

Henrik Sannesson


Arbetsgivararvgiften är lägre för äldre och allt fler pensionärer vill fortsätta jobba lite grann. Den kombinationen har öppnat för att både privatpersoner och företagare som vill ha extrahjälp hyra in en prisvärd senior. Letar du efter en erfaren ekonom, en senior språkvårdare eller en rutinerad receptionist? Kanske behöver du plötsligt hjälp med flytt eller bokföring? Det finns flera bemanningsföretag som hyr ut veteraner och du kan få hjälp med det mesta.

– Många vänder sig emot att de skulle vara färdiga bara för att de blivit äldre. Några av våra veteraner är uppåt 75 år, säger Susanne Samuelsson, franschiseansvarig på bemanningsföretaget Veterankraft.

Företaget växer så det knakar och får nya franschisetagare varje månad. Idag har de omkring 3000 veteraner knutna till sig. Och de är långt ifrån ensamma om att hyra ut äldre till såväl privatpersoner som företag som behöver extrahjälp.

De senaste åren har det dykt upp flera företag som specialiserat sig på att hyra ut äldre konsulter. Vissa företag finns bara i en viss landsända och olika företag erbjuder lite olika tjänster. Priserna variera så klart också, men ligger ofta mellan 250 och 400 kr per timme exklusive moms. På Veterankraft kostar det till exempel 265 kr/timme för företag att hyra in en senior för enklare sysslor som till exempel städning. Då får veteranen betalt 105 kr / timme.

– Det pågår hela tiden en specialisering inom bemanningsbranschen. De nytillkomna nischar sig ofta geografiskt eller på en viss kundgrupp eller åldersgrupp, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsbranschen.

Han säger att fokus har varit på ungdomar de senaste åren men tror att veteranerna kommer synas mer framöver.

– Pensionärerna är en stor och växande grupp. Bland 40-talisterna finns det en otrolig potential, de äldre har aldrig varit så friska och arbetsföra som idag. De vill jobba och dessutom är de lite billigare att anställa.
Men för veterankonsulterna är det ofta inte bara lönen som lockar.
– Våra veteraner väljer helt själva när och hur mycket de vill jobba. Det finns många som bara vill jobba några timmar i veckan för att få ett socialt sammanhang. Många tycker att det är magiskt att få jobba på sina egna villkor, säger Susanne Samuelson på Veterankraft.

Ett exempel på ett företag som nischat sig på att hyra ut seniorer:

Veteranpoolen

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera