fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hyfsat stark statistik bäddar för amerikansk räntehöjning

Publicerad: 7 augusti 2015, 12:42

Foto: Istockphoto

Antalet sysselsatta i USA ökade med 215 000 personer under juli. Det är visserligen under förväntan med förmodligen tillräckligt bra för att Fed ska kunna höja räntan i höst.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Nyhetsbyrån Direkt


Vid Feds räntemöte i juli påtalades det att det behövs ”viss ytterligare förbättring på arbetsmarknaden” innan en ”liftoff” kan inledas (påbörjan av räntehöjningar från rekordlåga räntenivån på 0-0,25%).

Dagens sysselsättningsstatistik visar på en sysselsättningsökning på 215 000 personer under juli. Enligt Bloomberg News prognos väntades sysselsättningen ha ökat med 225 000. Samtidigt var arbetslösheten 5,3 procent vilket var den siffra som analytikerna förväntat sig.

Även om dagens sysselsättningssiffror alltså var något sämre än väntat lär de vara tillräckligt bra för att Fed ska kunna höja räntan i höst.

Deutsche Bank skriver i en analys inför statistiken att fortsatta sysselsättningsökningar på över 200 000 kommer att innebära att arbetslösheten sjunker under 5 procent före årsskiftet. Det är förmodligen huvudanledningen till att Fed vill höja räntan under 2015, resonerar banken.

RDQ Economics konstaterade i ett kundbrev att rapporten visar att den förbättrade arbetsmarknadstrenden under första halvåret håller i sig, och samtidigt visar arbetsmarknadsdeltagandet inga tecken på att öka.

”Denna rapport uppfyller med lätthet (Federal Reserves) definition om ‘viss’ (some) ytterligare förbättring på arbetsmarknaden och sänker ribban ytterligare för att… augustisysselsättningen också ska uppfylla denna definition”, skrev RDQ-ekonomerna.

”Vi ser en räntehöjning den 17 september som mycket trolig och vi tror att återstående datasläpp måste vara ganska svaga för att fördröja ‘liftoff’ till december”, fortsatte de.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera