tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hushållen mer pessimistiska

Publicerad: 25 juli 2011, 12:16

Hushållen har en sjunkande framtidstro om den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Det visar en undersökning från Skop om hushållens ekonomiska förväntningar.

Ämnen i artikeln:

SKOP

JP

Joakim Petersson


Skops makroindex, för hushållens förväntningar om den svenska ekonomin, sjönk till +22,7 i juni/juli från +25,0 månaden före.

Makroindex är skillnaden mellan dem som tror att den ekonomiska situationen i Sverige ska förbättras respektive försämras.

28,9 procent tror att Sveriges ekonomi ska förbättras det kommande året. Samtidigt tror 25,6 procent att ekonomin ska försämras.

Skops analytiker docent Örjan Hultåker säger i en kommentar att under inledningen av sommaren så har det rått en sjunkande framtidstro om den ekonomiska utvecklingen i Sverige, vilket i stor utsträckning kan förklaras av internationella faktorer som eurokrisen och de stora budgetunderskotten i USA.

”Man får gå två år tillbaka för att hitta ett lika svagt ekonomiskt stämningsläge och optimismen ligger på den lägsta nivån sedan juni 2009. Det väger nästan jämnt mellan optimister och pessimister”, säger Örjan Hultåker.

Mikroindex, hushållens förväntningar om den egna ekonomin, sjönk till +6,7 jämfört med +8,9 i föregående mätning.

Undersökningen omfattade drygt 1.000 personer och genomfördes mellan den 17 juni och 1 juli.

DIREKT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera