torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hushållen bättre rustade

Publicerad: 23 september 2014, 11:42

Hushållens exponering mot negativa förändringar i börskurser, bostadspriser samt spar- och obligationsräntor minskade under det andra kvartalet 2014. Det visar SBAB:s senaste finansiella riskindex.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


SBAB tar regelbundet, med hjälp av stresstester, fram ett riskindex som visar hur sårbara hushållen är mot bland annat sjunkande bostadspriser, lägre börskurser och högre boräntor.

Under det andra kvartalet sjönk riskindex något. Det är det tredje kvartalet på raken då index minskat. Det beror bland annat på att tillgångarna ökat snabbare än skulderna samt att andelen räntebärande tillgångar ökat.

– Trots snabba prisuppgångar på både aktie- och bostadsmarknaderna så har hushållens riskexponering snarare minskat än ökat. Försiktiga hushåll ökar inte sin skuldsättning i samma takt som tillgångarnas värde stiger och dessutom fortsätter de att sätta undan en hel del pengar på riskfria sparkonton, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Men trots nedgången ligger index fortfarande på en historiskt hög nivå. Den största riskfaktorn är fallande bostadspriser och i mindre utsträckning börsfall och ränteuppgångar.

För att komma ned till en historiskt genomsnittlig normal risknivå skulle hushållen behöva amortera ned skulder eller öka på sitt riskfria kontosparande med omkring 43 miljarder kronor. Det motsvarar drygt 4 000 kr per person.

– Både tillgångar och skulder är, i förhållande till hushållens inkomster, på rekordhöga nivåer. Det innebär att hushållens plånböcker, och därmed hela den svenska ekonomin, är mycket känsligare för förändringar på finans- och bostadsmarknaderna för 15-20 år sedan, säger Tor Borg.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera