fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HQ:s kunder de stora förlorarna

Publicerad: 3 september 2010, 14:35

Än är HQ-skandalen inte över – historien kommer sannolikt sluta i domstol i småningom. Men HQ:s kunder är redan stora förlorare – det är ett som är säkert, skriver Privata Affärers Magnus Alfredsson.

Ämnen i artikeln:

CarnegieHQ

AB

Anna Blomén


Mycket har redan skrivits och sagts om en av de största finansskandalerna någonsin i Sverige. HQ Banks sammanbrott efter stora tradingförluster och Finansinspektionens nackskott förra helgen kommer under lång tid framöver framhållas som ett varnande exempel hur illa det kan gå om inte regelverk och rutiner följs upp vid verksamhet på finansmarknaderna.

Att Carnegie nu köper HQ Bank är ingenting att säga om – det var viktigt att få fram en köpare så snabbt som möjligt. Men trots det är HQ:s kunder klockrena förlorare i hela den här soppan.

Att inte komma åt sina pengar och värdepapper när marknaderna är öppna är helt oacceptabelt – i det fallet förtjänar Finansinspektionen allvarlig kritik. När HQ:s tillstånd drogs in tänkte man inte alls på kunderna som nu fått sitta på läktaren den här veckan utan att kunna göra någonting.

Visst är felen i HQ varit så allvarliga att bolaget inte förtjänar att få finnas kvar, men FI borde ha hittat en lösning utan att HQ:s kunder skulle ha drabbats så hårt.

Nu kommer kundstocken dessutom över till Carnegie – något som de inte själva har valt. Visst kan de nu lämna Carnegie för en bank de själva vill ha, men det kommer också finnas en press att stanna kvar som kund hos den nya ägaren.

Visst är det också synd om HQ:s och storägarens Öresunds aktieägare som förlorat stora pengar i kraschen. Men det är en stor skillnad på aktieägare i en bank och att vara kund i banken. Skyddet för kunden måste vara mycket större än för aktieägaren – den sistnämnda måste alltid vara beredd på att hela eller delar av investeringen kan gå upp i rök.

Slutligen måste några ord sägas om duon Sven Hagströmer och Mats Qviberg. De förvandlade ett gammalt trött investmentbolag – Öresund – till småspararnas älsklingsbolag i sektorn. De fick bort substansrabatten och bolaget har under många år betalats med premium. Dessutom har de varit extra aktieägarvänliga med frikostiga utdelningar och inlösen.

Nu sprack hela bilden av finansekvilibristerna, förtroendet är borta, substansrabatten är tillbaka – det är tragiskt.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera