torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre priser äter upp inkomstökning

Publicerad: 24 april 2008, 14:08

Det senaste året har varit dystert för hushållens ekonomi. Löneökningar och jobbskattesänkningen har ätits upp av högre mat- och bensinpriser och högre räntor, visar beräkningar som TT tagit fram.


MA

Magnus Alfredsson


För en typfamilj med två tonåringar och två vuxna i normala inkomstlägen har den disponibla inkomsten stigit med 1 880 kronor i månaden tack var höjda löner och jobbavdrag, enligt siffror som Institutet för privatekonomi på Swedbank räknat fram. Samtidigt har kostnaderna för samma familj för mat, lån och bensin ökat med 1 680 kronor.

– Det här ger ju en ögonblicksbild. Men nästan hela familjens inkomstökning har ätits upp, säger institutets chef Ylva Yngvesson.

– Det behövs bara att en hem-pc tillkommer så är i stort sett hela ökningen borta, konstaterar Yngvesson.

Men det är inget att oroa sig för anser LO:s chefsekonom Dan Andersson.

– Det är bara att tugga och svälja. Det har varit ett ovanligt år med importerad inflation när allt stuckit iväg, oljepriser, matpriser och andra råvarupriser.

– Man får i stället försöka komma ihåg de ovanligt goda år som varit med höga reallöneökningar och utgå ifrån att det bli bättre nästa år.

Tonårsfamiljen

Matpriserna gått upp med 6,8 procent mellan mars i fjol och mars i år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Bensinpriset har stigit med drygt en krona, från i snitt 11:38 kronor till 12:42 kronor per liter för 95-oktanig bensin, mellan mars i fjol och mars i år. Och räntorna på bolån har gått upp.

För tonårsfamiljen innebär det att matkostnaden per månad stigit från 4 700 kronor till 5 020 kronor i nominella tal. Tonåringarna antas äta lunch i skolan under terminerna och är inte heller några sportfantaster. Sportande ungdomar äter för ett par hundra kronor mer i månaden.

Höjd rörlig ränta på familjens bolån på 1,5 miljoner har också ökat utgiftskontot. Cirka 1 200 kronor mer i månaden efter skatt får familjen betala enligt beräkningarna.

Och familjens bensinkostnader stiger i exemplet med 160 kronor i månaden. Mer bilberoende familjer får så klart högre kostnader.

200 kvar

Totalt ger det typfamiljen ökade kostnader på 1 680 kronor per månad. Alltså 200 kronor kvar av lönelyft och jobbavdrag.

Men tonårsfamiljen bor i villa och får en förstärkning av ekonomin genom förändringen av fastighetsskatten. I exemplet halveras kostnaden från 12 000 kronor till 6 000 kronor. Det ger familjen 500 kronor mer i månaden att spendera.

Börsnedgången urholkar samtidigt besparingarna. Kraftigt höjda fackavgifter har också haft en negativ effekt på många hushålls ekonomi.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera