torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Hög direktavkastning dämpar ytterligare kursfall i Hennes & Mauritz”

Publicerad: 30 mars 2017, 11:02

Foto: Hasse Holmberg/TT

Årets första kvartalsrapport för Hennes & Mauritz fick ett blandat mottagande och det är inte oförtjänt. Med ett klart bättre resultat än väntat, men sämre försäljningsprognos för resten av året, har investerarna svängt från klart positiva till kraftigt negativa under torsdagen. Nu kan dock den fina direktavkastningen börja dämpa ytterligare kursfall.


MA

Magnus Alfredsson


Frågorna har varit många inför rapporten som täcker perioden december till februari för Hennes & Mauritz. Först och främst om bolaget ska missa marknadens förväntningar, men framtiden är givetvis minst lika viktig eftersom vd Karl-Johan Persson ställt i utsikt att 2017 kommer bli året när försäljningsutvecklingen vänder.

Och till att börja med tog marknaden helt och hållet fasta på resultatet som nästan var 400 miljoner bättre än väntat med ett rörelseresultat på 3 159 miljoner kr – dessutom med stigande bruttomarginal. Aktien var som mest upp nära 4 procent under förmiddagen, men sedan drabbades placerarna av eftertankens kranka blekhet och raset blev nästan rekordstort från plus till minus.

För vid lunchtid var aktien ner 6 procent, vilket innebär att på några timmar hade 32 miljarder gått förlorade i börsvärde när börssentimentet kring bolaget ändrades tvärt.

Anledningen är att marknaden nu i stället helt och hållet fokuserar på försäljningsutvecklingen där målet för bolaget numera är en tillväxt på 10-15 procent under helåret. Men med bara drygt 7 procent plus fram till 28 mars mot förväntade drygt 11 procent för hela månaden har året inte börjat bra försäljningsmässigt. Och bolaget erkänner nu att målet för försäljningen blir svårt att nå för 2017.

Detta blir en så kallad game changer – det som marknaden ställt in sig på gäller med hög sannolikhet inte längre och då blir fallet också hårt för aktien. Det är därmed också sannolikt att aktien kan fortsätta ner under nivån 220 kr inom en snar framtid.

Redan efter försäljningssiffran för februari varnade Privata Affärer för att kursen skulle kunna sjunka med minst 5 procent ytterligare om det skulle visa sig att försäljningssiffrorna skulle bli besvikelser även i närtid. Och där är vi faktiskt nu – och risken är därför också uppenbar att kursfallet kan fortsätta under den kommande månaden.

Samtidigt är dock inte allt mörkt för bolaget – nya varumärken är på väg ut på marknaden, bolagets jämförelsesiffror blir allt lättare och med stigande vinster har värderingen nu kommit ner så pass att aktien är betydligt lägre värderad än tidigare.

Till det har vi utdelningen som sannolikt kommer ligga stadigt under det kommande året. För det talar att vinstutvecklingen nu faktiskt kan ha vänt upp och med dagens kursläge innebär årets utdelning en direktavkastning väl över 4 procent. Den kommer då också att kunna fungera som en krockkudde för kursen varför det är svårt att se att de största pessimisterna på marknaden som tror på ett kursfall under 200 kr ska få rätt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera