Nyheter
Marcus Hernhag: Hernhag: Utdelningshöjare som fallit i kurs
Väljer vi olika sorters utdelningsaktier till portföljen kan ett sätt att vaska fram kandidater vara de som fallit i kurs. Det bygger på att vi tror att kursfallet inte skvallrar om allt för negativ framtid, utan att det är mer normala börssvängningar.
Publicerad: 25 april 2022, 05:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Läs också:
I fallet med byggbolaget JM är den fallande trenden misstänkt brant då aktien rasat 40 procent i år. Som om bostadsbyggande eller försäljningar av bostäder till slutkunder skulle gå in i en rejäl svacka. Tror börsen att Sverige har en bostadsbubbla som ska spricka?
Eller var aktien bara för dyr i vintras? Troligen är det bästa förklaringen, då JM:s intäkter per aktie minskat varje år sedan toppåret 2017. En aktie kan inte stiga hur mycket som helst under sådana förutsättningar, då det gör det svårt att långsiktigt öka vinsten och utdelningen.
JM:s direktavkastning nu är till synes lockande 5,5 procent och utdelningen har höjts i 13 år i följd. Utdelningen har från räkenskapsåret 2016 till och med 2021 höjts med i genomsnitt 7,3 procent, vilket är rätt bra. Fjolårets utdelning betalades ut i år i början av april. Kan JM växa intäkter och vinster per aktie långsiktigt borde kursen bottna förr eller senare.
Ett kanske lite tryggare alternativ som backat lite mindre är Castellum. De fem senaste årens genomsnittliga utdelningstillväxt är 8,7 procent för fastighetsbolaget. Branschkollegan Sagax imponerar desto mer då de har höjt utdelningen med enastående 24 procent årligen under samma tid. Sagax B har för övrigt höjt utdelningen tolv år i följd nu, men substanspremien på börsen ser hög ut även om mycket kan vara motiverat.
Kasinoleverantören Evolution utklassar de båda fastighetsbolagen ovan med 77 procent om året i utdelningshöjningar mellan räkenskapsåren 2016 och 2021. Det är den snabba och lönsamma tillväxten som möjliggjort det, men i sådana fall kommer också en högre risk i form av större kurssvängningar.
Just nu är kursen ned med 36 procent på ett år och det politiska riskinslaget när branschen regleras har inte direkt minskat. Just Evolutions leverantörsled har hittills klarat sig rätt bra från alltför hårda regleringar.
Det är rimligt då det främst är gamblingoperatörerna som kommunicerar med slutkonsumenterna och det i en bransch där många kunder drabbas av beroende. Det stoppar inte aktier som Betsson och Kindred från att på dessa nivåer framstå som värdeaktier med attraktiv direktavkastning.
Gräset är verkligen grönare på sätt sida av stängslet i hagen. Bättre än att vara kund är det att försöka spela på rätt aktie ovan, eller ännu bättre investera i rätt knippe av utdelningstillväxt som just kommit ned i pris på börsen.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Marcus Hernhag