tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marcus Hernhag: Hernhag: Tre blankade men spännande aktier

Blankare och andra som spekulerar i nedgång påverkar kurserna kortsiktigt, men förr eller senare måste de köpa tillbaka aktierna. Här är min syn på några av börsens mest blankade aktier.

Publicerad: 22 maj 2023, 05:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Morgan Eknér


Att låna någon annans aktier och sälja i förhoppning att köpa tillbaka billigare innebär att du blankar en aktie. Det pressar kortsiktigt ned kursen om många blankar och säljer, men bygger samtidigt upp ett latent köptryck.

I det stora hela har jag därför inget emot blankare på börsen. Däremot kan vi diskutera sätten som de sprider rykten och påståenden på för att påverka aktiekurserna. Även innehållet i deras så kallade analyser är ibland vilt svingande, till synes uppenbart för att skrämma andra att sälja aktien.

Generellt ska vi se upp lite extra när det finns relativt många blankare i en aktie. Ofta är dessa aktörer bra pålästa och får ibland rätt, men långt ifrån alltid.

I fiberkabelbolaget Hexatronic kom en fallande kurstrend först och nyligen dök det upp blankare med hot om misslyckade förvärv och svagt kassaflöde. Tillväxtmaskinen har hittills imponerat och jag tycker det är värt att behålla aktien så länge bolaget går bra. Inte ens en liten efterfrågesvacka skrämmer, nu när aktien handlas så pass lågt som 15 gånger den nuvarande årsvinsten.

Hjälmbolaget Mips föll hårt på börsen när man hamnade i en tillväxtsvacka. Blankarna tror antagligen på en längre tid med svagare efterfrågan. Tekniken som Mips har är säkert riktigt bra, så förr eller senare borde det vända. Med ett intäktsras på 35 procent under första kvartalet är det intressant att kursen ligger i en stigande trend sedan i oktober. Jag vågar inte lita på att det ännu vänt för bolaget.

Intrum har kraschat på börsen och inkassobolaget har redovisat engångsposter och omtag när det gäller sparprogrammen. Trots en del motgångar är kassaflödet ännu starkt. Det rätt hårt skuldsatta bolaget skulle gynnas om räntetoppen vore nära. Direktavkastningen på 16,6 procent indikerar sänkt utdelning och/eller nyemission. Klarar sig bolaget undan knipan är det ett fynd.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marcus Hernhag

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera