lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marcus Hernhag: Hernhag: Strukturaffärer att hålla koll på 2017

Strukturaffärer kan som bekant båda lyfta och förstöra bolag och värden beroende på hur bra eller dåliga de är. Privata Affärers Marcus Hernhag pekar ut några potentiella affärer under 2017.

Publicerad: 9 januari 2017, 05:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag tänker inte spekulera i hur börsen går under 2017, för det är ändå ingen som köper allt första handelsdagen i januari och säljer allt sista börsdagen i december. Däremot är det intressant att se vem som tar vem på förvärvsfronten.

Största chansen till spännande affärer på Stockholmsbörsen hittar vi i Kinneviksfären. Mediebolaget MTG sålde sitt ryska TV-bolag CTC 2016 och nu ryktas det att MTG vill sälja även de traditionella nordiska TV-kanalerna och även sina tjeckiska och bulgariska TV-bolag.

Det vore i så fall logiskt, då MTG ser framtiden inom Viasats streamingtjänster och betalkanaler med sporträttigheter. Även e-sport där tävlingarna helt utspelar sig i datorspelens värld har tillväxt och ökade annonsintäkter. Traditionella TV-kanaler lär vara under fortsatt press.

Samtidigt uppges Millicom vilja sälja sin afrikanska verksamhet för att satsa allt på Latinamerika. Tele2 har länge sålt verksamheter, men kanske följer upp höstens köp med ännu ett förvärv. Planerna på att sänka utdelningspolicyn efter vårens utdelning öppnar ju för ny offensiv och det vore på tiden.

Branschkollegan Telia lyckas förhoppningsvis sälja av det i österled de vill bli av med. Långsiktigt ger det kanske bäst värdeskapande att fokusera där ägandet är enkelt och tydligt samt där den politiska risken är vettigt låg.

Ratos har sålt flera bolag under slutet av 2016 och nye vd:n Magnus Agervald är snart på plats. Riskkapitalbolaget laddar för nya förvärv, men troligen också ny utdelningspolicy.

Jag förmodar att Ericsson gör något också så fort nya vd:n Börje Ekholm blivit varm i kläderna. Här är det viktigt att det blir rätt. Ericssons historik av förvärv är inte särskilt imponerande och frågan är hur mycket mer som bolaget kan spara in på eller sälja av utan att familjesilvret ryker.

I övrigt tror jag att minst ett IT-bolag blir uppköpt, troligen ett programvarubolag och kanske en fusion för någon av konsulterna. Omöjligt att gissa vilken. Däremot är det värt att hålla på en sådan utveckling, eftersom det nog säger en del om hur branschen utvecklas och bolagens förutsättningar ändras.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marcus Hernhag

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera