söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marcus Hernhag: Hernhag: Riskhanteringen avgör ditt öde på börsen

Tillväxtbolag förtjänar att ha en hög värdering. Ju snabbare tillväxt under lång tid desto högre. Frågan är bara hur mycket framtida framgångar som ska vara inräknade i aktiekursen. Historiskt sett har det blivit så hög värdering att avkastningen blir svag.

Publicerad: 1 november 2021, 06:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Enligt analytikern Jody Chutley på The Oxford Club har aktier som handlats till minst 10 gånger bolagets årsintäkter i genomsnitt gett 0,3 procent i avkastning om året. Detta utifrån de senaste 32 årens statistik.

Här ska vi komma ihåg att de senaste årens digitalisering kan vara en kraftfullare förändring än vad vi sett tidigare i samhället. Plus att de extremt låga räntorna i sig motiverar högre värdering nu än för exempelvis 20 år sedan.

Den stora andelen dyra teknikaktier i amerikanska börsindex bådar statistiskt sett därmed inte bara gott, även om alla inte är så dyra som tio gånger årsintäkterna. Väljer vi dessutom tillväxtaktier selektivt och inte tittar så mycket på index tror jag säkert att tillväxtbenet i vårt sparande visst kommer att kunna avkasta bra.

Tänk på att hög värdering innebär hög risk, vilket när pendeln svänger kan visa sig i form av rejäla kursas. Det har vi sett i gamingbolaget Embracer, trots att bolag fortsatt att växa så det knakat. Kvartalsrapporten som kommer den 17 november kan med bra organiskt (exklusive förvärv) tillväxt och stigande marginaler kanske vänd kurstrenden. Trots allt är kraven fortsätt höga, även om Embracer enligt Börsdata nu handlas till under sju gånger intäkterna.

Även om vi inte tittar på de allra dyraste aktierna finns det därför anledningar till att vara försiktiga i de heta tillväxtcasen på börsen. Särskilt farligt blir det i fallet med branschkollegan Stillfront där den organiska tillväxt vände och blev negativ. Kursraset för mobilspelsbolaget mäter uppåt 70 procent från kurstoppen.

Kasinoleverantören Evolution handlas till 30 gånger sin årsomsättning, vilket är högre än vad Embracer och Stillfront någonsin gjort. Inte så konstigt därför att aktien föll på en stark kvartalsrapport, för till slut blir kraven för höga. Evolution måste fortsätta att leverera extremt bra siffror för att kunna gå upp i kurs. Det är fullt möjligt de kan det.

Sammantaget är alla dessa tre aktier bra tillväxtaktier för de kommande åren. Det viktiga är att vi inte ligger för tungt i respektive aktie och skyddar oss med stop loss. Riskhantering är det som avgör vår framgång på börsen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marcus Hernhag

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera