lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marcus Hernhag: Hernhag: Optimism gynnar ditt aktiesparande

I flera år nu har jag hört att det är svårare läge än någonsin på börsen. Ja, det har känts så, men jag tror inte att det är helt korrekt. Den upplevda risken kan vara högre än den verkliga, som börspsykologin Lars-Erik Boström brukar säga.

Publicerad: 6 september 2021, 05:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Osäkerhetsmoment har alltid funnits och varje hotande katastrof har alltid upplevts som ny:

* Greklandsfrossan 2012 slutade med att landet trots allt blev kvar i EMU.
* Brexit 2016 var något nytt men har rent globalt och ekonomiskt inte direkt förändrat något.
* Pandemin 2020-2021 var ny för de flesta av oss och förändrar en del vanor i samhället, men statliga motåtgärder och hur börsbolagen anpassar sig gör att det inte heller är något som stoppar aktier som tillgångsslag. Inte för evigt i alla fall.

Med tanke på att den teknologiska utvecklingen faktiskt fått ännu ett lyft kan de ge oanade fördelar på sikt. Grunden är att vi sedan 1990-talet fått mobiltelefoner som blivit allt smidigare och billigare att ringa med, internet i var persons hem och till klart lägre priser, mobila uppkopplingar som är allt snabbare, etc. Ovanpå det en postpandemisk acceleration av den digitala utvecklingen så att bland annat mötesappar och e-hälsa kunnat ta fart.

De stora investeringarna i IT, automation och big data inom olika industrier lär kunna fortsatt skapa nya affärsmöjligheter och effektivisera. Tänk 10-20 år in i framtiden vilka resultat vi kan ha.

Vi ska därför inte vara rädda för de till synes höga värderingarna vi ser på börsen. Säkerligen kommer vi förr eller senare att ha ett läge när börsen är en bubbla och vi får ett efterföljande ras, men det behöver inte ske precis nu plus att vi efter det raset har ett bra köptillfälle innan ekonomin och börsen återhämtar sig igen. Som aktiemarknaden har gjort i efter varje ras över 100 år.

Att allt materialistiskt blir bättre lär fortsatt gynna aktier som tillgångsslag. Eller snarare de tillgångar vi kan köpa via aktier, som fastigheter, skog, bredbands- och mobiltelefonnät, metallgruvor, infrastruktur, intellektuella rättigheter och know how, etc.

Det är inte toppen för evigt den här gången heller.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marcus Hernhag

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera