torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marcus Hernhag: Hernhag: Industribolag med stabila kurser lockar

Det bästa långsiktiga köpläget i cykliska aktier uppstår efter en kursnedgång. Volvo Cars kan bli ett bra exempel på det. Just nu är det andra industribolag som lockar mer.

Publicerad: 8 maj 2023, 05:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Morgan Eknér


När Volvo Cars börsintroducerades hösten 2021 var det många som först var lite skeptiska till det bland annat det breda teckningsintervallet. Jag tyckte även att värderingen kändes oklar och rekommenderade teckna ej.

Därefter förbättrade Volvo Cars villkoren för att teckna och tack vare den lägre teckningskursen 53 kr blev det en positiv start på börsresan för personbilstillverkaren. Från toppen runt 85 kr har aktien mer än halverats till under 40 kr.

Värderingen på den nuvarande vinsten är mycket låg då kursen handlas till ca sju gånger årsvinsten. Det är en potentiell fyndvärdering eller en värdefälla. Bolaget går bra och möter ännu ingen lågkonjunktur.

Den fallande kurstrenden skvallrar om tuffare tider, kanske först nästa år. Förr eller senare dyker det trots det upp ett bra köpläge i Volvo Cars även om aktien kanske inte bottnat än. Det är i tuffa tider som vi kan göra de långsiktiga kapen om vi vågar ta risken.

Andra konjunkturkänliga men stabilare industribolag som Alfa Laval, Atlas Copco, Epiroc, Sandvik och Volvo Lastvagnar är nästan intressantare. Här har vi inte sett den typen av kursras utan det är tvärtom goda trender även på börsen. Bolagens orderingång under första kvartalet var dessutom god, hör min genomgång i senaste avsnittet av Börspanelen.

Respektive bolags historik och framtidsförutsättningar känns sammantaget stabilare än för en relativt liten tillverkare av personbilar som Volvo Cars. Men den stora vändningspotentialen hittar vi i biltillverkaren även om det medföljer en högre risk.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marcus Hernhag

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera