lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marcus Hernhag: Hernhag: Dags för H&M att tala klarspråk

Som aktieägare litar vi på bolagsledningar i framgångsrika företag. Det är klart att bolagsledningar kan ha fel enstaka gånger. Det är fullt normalt. Problemet är när löften om bättring aldrig infrias utan besvikelserna börjar rada upp sig.

Publicerad: 6 augusti 2018, 05:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: TT (montage)


I halvårsrapporten 2016 skrev H&M:s vd Karl-Johan Persson att ”vi känner stor tillförsikt framöver” och i bokslutet för samma år att ” vi ser positivt på våra möjligheter att uppnå vårt nyformulerade mål både för 2017 och framåt.”

Redan i rapporten för första kvartalet 2017 skrev Persson i vd-ordet att flera åtgärder vidtogs för att ”stärka våra förutsättningar för en bra utveckling under resterande del av 2017 och framöver.” 2017 blev ändå andra året på raken som H&M:s vinst föll.

Första halvåret 2018 rasade H&M:s vinst 28 procent jämfört med samma period under det relativt svaga 2017. Karl-Johan Persson fortsätter i sina vanliga fotspår vd-ordet genom att skriva att ”utvecklingen går i rätt riktning” och att ”Vi är långsiktiga och ser optimistiskt på framtiden för hela H&M-gruppen, med bra tillväxt både försäljnings- och lönsamhetsmässigt under många år.”

Nu är jag lite elak och raljant genom att dra vissa meningar och satser ur sitt sammanhang. Jag är på så viss lite orättvis mot den annars antagligen rätt kompetente Karl-Johan Persson, som faktiskt är relativt tydlig med åtgärderna bolaget vidtar. En liten eloge för det, men så länge rörelsemarginalens mångåriga trend pekar nedåt och bolagets intäktstillväxt är runt noll hjälper det föga.

H&M har längsta utdelningstrenden på Nasdaq Stockholm, men det går inte att investera i bolag där ledningens löften och prognoser inte hålls. Familjestyrda företag är riktigt framgångsrika när det går bra, men när vinden vänder kan den här typen av båtar vara svåra att styra om. När familjesonen är vd får han inte sparken i första taget.

Netent har däremot bytt vd och tar nya tag på så vis. Kanske hjälper det framöver, kanske inte. Netents intäkter i euro sjönk något under andra kvartalet, vilket är oerhört långt från den tillväxt som aktieägare och bolagsledning tidigare hoppades att nya spellanseringar och kundkontrakt skulle ge.

I båda fallen tycker jag man ska hålla sig undan eller åtminstone ta det väldigt försiktigt som placerare. Det är upp till bevis för respektive bolagsledning att vända på skutan.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marcus Hernhag

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera