torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marcus Hernhag: Hernhag: Börsraset kommer – men vem bryr sig?

Även om det mesta pekar uppåt just nu så är en sak säker: förr eller senare kommer börsraset. Men det finns ingen anledning att bry sig om det, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Publicerad: 14 maj 2017, 21:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det mesta talar fortsatt för börsuppgång. Allt från börstrenden i sig till stora delar av konjunkturstatistiken och industribolagens stigande orderingång under första kvartalet.

Ändå dyker det titt som tätt upp nya spekulationer om när det stora raset ska ske. Allt från mera jordnära saker som kinesisk skuldsättning och valutaflykt till ett så kallat Hindenburg-omen, som bygger på teknisk analys.

Så har det hållit på, men inte sedan finanskrisen 2008 har de globala dysterkvistarna haft rätt. Självklart kommer de att få rätt igen. Till och med klockor som står stilla har visare som pekar mot exakt rätt klockslag två gånger per dag.

Att rent rationellt och med timing förutsäga framtiden kan i praktiken ingen utan en hel del tur. Därför tycker jag inte att vi ska bry oss särskilt mycket om något kommande ras än. Mycket på börsen är känns dyrt så även om det säkert kommer ett börsras det ena eller andra året ska vi behålla våra strategier.

Det du kan göra är att när börsindexets trend börjar peka nedåt ökar du din likviditet. Lär dig först hur trender och trendtoppar och bottnar ska bedömas och tänk på att de flesta toppformationer tar flera månader. Det är sällan det bara smäller till som hösten 1998 med -39 procent på tre månader.

Tänk även på att alla börsuppgångar sker i vågor. Inte för att jag är någon stor anhängare av EWT, Elliott Wave Theory, men jag har sett tolkningar och beräkningar som slagit in kusligt rätt. Å andra sidan har jag sett de som räknat fel och gjort bort sig totalt.

Sannolikt blir det fler vågor uppåt och rekyler i den här uppgången än vad vi kanske skulle kunna tro. Precis som att även nedgångar brukar kunna överraska i hastighet och djup. Just nu stiger börsen, men i takt med att nästa lågkonjunktur närmar sig blir det till att leta toppformationer och fundera på om inte sista uppgångsvågen är över.

Just nu är det däremot tills motsatsen bevisats bäst att strunta i att raset kommer någon gång. Det går ändå inte att gissa ens vilket år.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marcus Hernhag

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera