Nyheter
Marcus Hernhag: Hernhag: Bättre än börsindex utan en enda affär på hela året
Förra veckan skrev jag att vi inte ska peta för ofta i placeringarna, utan endast enstaka gånger balansera aktieportföljen och även mellan våra tillgångar.
Jag har faktiskt testat det genom att skapa små portföljer som liknar indexfonder. Första årets erfarenheter blev oväntat lyckade.
Publicerad: 12 oktober 2020, 05:09
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Jag tittade inte alls på värderingarna, utan valde 15 aktier i vardera portföljen utifrån framtidsteman. Vid start förra sommaren var aktierna likaviktade och sen gjorde jag inte en enda transaktion under hela året.
Min tillväxtaktieportfölj bestod av Beijer Ref, BioGaia B, CellaVision, Fortnox, Hexagon B, Nederman, NIBE Industrier B, Proact IT Group, Probi, Sectra B, Swedish Orphan Biovitrum, Tomra Systems, Veoneer SDB, Vitec Software Group B och Vitrolife.
Från 11 juni 2019 till 12 juni 2020 steg fonden med hyggliga 14,5 procent, vilket var 10 procentenheter bättre än börsindexet OMXSGI som inkluderar aktieutdelning. En viss liten omviktning från de innehav som blivit störst till de minsta gjorde jag på årsdagen i somras.
Nu fyra månader senare ligger de senaste tolv månadernas avkastning på 50 procent. Det är ändå ingenting mot min kasino- och datorspelstunga nöjesportfölj som är upp 112 procent på ett år. Under första året 5 augusti 2019 till 5 augusti 2020 var avkastningen 82 procent, vilket är 64 procentenheter bättre än börsindex.
Synd att jag inte satsade mer kapital än det lilla jag testade med i min lilla indexfondsliknande syndaktieportölj. Utan en enda transaktion på hela året hade jag slagit börsindex mer än jag någonsin gjort tidigare i min karriär. På ett år är nöjesportföljen till och med bättre än heta teknikfonder som Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik, även om de fonderna har en lite annan inriktning.
Syndaktierna eller snarare nöjesportföljen var och är Altia, Arcus, Better Collective, Embracer, Evolution Gaming, G5 Entertainment, Kambi, MTG B, Paradox Interactive, Raketech, Skistar, STG, Stillfront, Storytel och Swedish Match. Även här gjorde jag en viss liten omviktning från de största innehaven till de minsta i somras på årsdagen, men inga förändringar i övrigt.
En lärdom är att det finns en anledning till att börsindex ofta slår aktivt förvaltade fonder. En annan är att branschfonder och tematiska fonder ofta går riktigt bra periodvis, kanske även under riktigt lång tid. När mina offensiva ”indexfonder” möter ett annat börsklimat kan det bli sämre utfall.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Marcus Hernhag